Hat amerikai halott

Afganisztáni merényletek: egy amerikai diplomata is az áldozatok között

Hat amerikai, köztük egy fiatal diplomatanő, illetve egy afgán orvos halt meg a szombati afganisztáni merényletekben - tájékoztatta a nyilvánosságot John Kerry amerikai külügyminiszter.

2013.04.07 07:54MTI

A diplomata amerikai katonákkal együtt egy gépkocsikonvojban utazott a déli Zábul tartomány székvárosában, Kalatban, és pokolgépes támadás érte a menetoszlopot. A robbanás akkor történt, amikor a konvoj mellett elhaladtak Zábul kormányzóját és kíséretét szállító gépkocsik.

A támadás célpontja valószínűleg Mohammed Asraf Naszeri kormányzó volt, de a robbantás az amerikai diplomata és a washingtoni védelmi minisztérium egyik civil alkalmazottja, továbbá három amerikai katona, illetve egy afgán orvos életét oltotta ki. John Kerry tájékoztatása szerint a merényletbe kilencen megsebesültek, és négyen közülük az amerikai külügyminisztérium alkalmazottjai. A kormányzónak nem esett baja.

Még egy amerikai civil halt meg szombaton egy másik, Kelet-Afganisztánban történt támadásban.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erő, az ISAF már órákkal ezelőtt beszámolt a tragikus incidensről, de nem közölte, hogy kik voltak az áldozatok. Az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok számára a szombati nap volt az utóbbi nyolc hónap a leggyászosabb napja. Tavaly augusztus 16-án hét amerikai halt meg két támadásban a dél-afganisztáni Kandahár tartományban.

Éppen szombaton érkezett előre be nem jelentett afganisztáni látogatásra Martin Dempsey, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke annak felmérésére, hogy az amerikai erők zömének 2014 decemberi kivonulása után a maradó katonák milyen szintű képzést nyújtsanak az afgán biztonsági erőknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.