Soros évi közgyűlés

Schiffer András UMDSZ-vezetőkkel találkozott Beregszászon

A Lehet Más a Politika (LMP) a korábbinál intenzívebb nemzetpolitika folytatására készül - jelentette ki Schiffer András, az LMP társelnöke szombaton Beregszászon, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) vezetőivel folytatott megbeszélése után.

2013.04.06 18:03MTI

A Gajdos István UMDSZ-elnökkel, ukrajnai parlamenti képviselővel és Tóth Mihállyal, az UMDSZ tiszteletbeli elnökével, kisebbségjogi szakértővel tartott tájékozódó jellegű megbeszélésről Schiffer András az MTI-nek elmondta: a találkozón hangsúlyozta, az LMP álláspontja az, hogy egyenlő alapon, azonos mércével kell kezelni a határon túli magyar szervezeteket, s a párt ezt várja el a magyar kormánytól is. Hozzátette: az LMP azért bírálja a kormányt, mert beláthatatlan következményei lehetnek annak, hogy nem egyenlő alapon kezeli a határon túli magyar szervezeteket. Megjegyezte: a Fidesz rossz úton jár, amikor megkülönbözteti a határon túli magyar szervezeteket.
   
A megbeszélésen Schiffer tájékoztatta az UMDSZ vezetőit a párt nemzetpolitikai terveiről. Mint közölte, a találkozón felvetődött az ukrajnai magyarok kettős állampolgárságának a kérdése is az ukrajnai belpolitikai helyzet tükrében, tekintettel a jövő évi magyarországi parlamenti választásokra. Ebben a tekintetben további gondolkodásra van szükség a magyar politikai elit részéről, hogy a kettős állampolgárság és a külhoni választójog, valamint az autonómia ügye hogyan egyeztethető össze Kárpátalján és a többi szomszédos országban - tette hozzá.
   
Az LMP társelnöke, aki a szombaton Beregszászon soros évi közgyűlését tartó Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) meghívására érkezett Kárpátaljára, kifejtette: mind a KMKSZ, mind az UMDSZ vezetőivel folytatott megbeszélésén tájékozódott a nagymuzsalyi aranybánya újraindításának tervéről. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az LMP elkötelezett abban, hogy a Kárpát-medence természeti környezetét meg kell óvni. Kiemelte: az LMP úgy véli, a Kárpát-medence jövőjét, a következő generációkat nagyban fenyegeti az, hogy a Felső-Tisza vidékén veszélyes technológiákat alkalmazó aranykitermelést folytatnak, és a párt ezzel kapcsolatban igyekszik felrázni a magyar és a nemzetközi közvéleményt.
   
A megbeszélésről szólva Gajdos István az MTI-nek kifejtette: eredményesnek tekinti az LMP vezetőivel folytatott tanácskozást. "Örültünk annak, amikor az LMP kiállt az UMDSZ mellet, amikor a jelenlegi magyar kormány hazug vádak alapján megvonta tőlünk a schengeni vízumhoz szükséges támogató nyilatkozatok kiadási jogát. Jóleső érzéssel konstatálom, hogy az LMP erősíteni igyekszik nemzetpolitikai irányvonalát."
   
A politikus elmondta: tájékoztatta az LMP vezetőit a kárpátaljai és az ukrajnai belpolitikai helyzetről, különös tekintettel az ukrán parlament blokádjáról. A tárgyaláson szóba került az ukrán szélsőséges nacionalista erők térnyerése Kárpátalján, s a magyarellenes provokációk elleni közös fellépés lehetősége. Az UMDSZ elnöke ennek kapcsán hangsúlyozta: az LMP társelnöke arról biztosította, hogy teljes mértékben elítéli a magyarellenes megnyilvánulásokat, és a párt arra törekszik, hogy elérje ezeknek a megszüntetését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.