Az ukrán törvények nem veszik figyelembe

Kőszeghy: az UMDSZ a kezdetektől támogatta a kettős állampolgárság intézményét

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ)a kezdetektől támogatta a kettős állampolgárság intézményét - mondta az MTI-nek adott telefoninterjúban a szervezet alelnöke.

2009.03.28 18:57MTI

Kőszeghy Elemér a Fidesz elnökének arra a szombaton Ungváron tett kijelentésére reagált, hogy hatalomra kerülése esetén a Fidesz megalkotná a kettős állampolgárságról szóló törvényt.

Az UMDSZ nemzetiségpolitikai és média ügyekért felelős politikai alelnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán törvények nem veszik figyelembe a kettős vagy többes állampolgárságot. Mi több, a jobboldali erők büntetőjogi felelősségre szeretnék vonni azokat, akik az ukránon kívül más állampolgársággal is rendelkeznek. Az ukrajnai magyar kisebbségi vezető nem tartja valószínűnek, hogy Kárpátaljáról tömegesen jönnének szavazni a magyarok Magyarországra.

Egyrészt mivel nem tudni, hogy mire jogosítaná fel őket az ígért kettős állampolgárság, másrészt Kárpátalján is egyre inkább csökken a szavazókedv. Arra kérdésre, vajon a magyar állampolgárság megadása esetén az ukrajnai gazdasági helyzet miatt megindulna-e egy gazdasági kivándorlás Kárpátaljáról Magyarországra, Kőszeghy Elemér közölte: bár ettől mindig tartanak, ezt nem hiszi. Mint mondta, aki át akart menni, már megtette, és magyar állampolgárság nélkül is megteszi. Az UMDSZ országos kisebbségi szervezet, taglétszáma a honlapján szereplő adatok szerint 2008 decemberében 23571 volt.

A kárpátaljai magyarság másik reprezentatív szervezetének, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek (KMKSZ) - amelynek jubileumi közgyűlésén Orbán Viktor szombaton beszédet mondott - a honlapján fellelhető legfrissebb (2000-es) adat szerint 26859 tagja volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.