Szíria

Aszad cáfolta, hogy elmenekült volna

Cáfolta, hogy elmenekült volna hazájából Bassár el-Aszad szíriai elnök, aki egy török lapnak nyilatkozott pénteken.

2013.04.06 10:43MTI

orosz hajón vagy Iránban él. "Szíriában tartózkodom, népem körében" - mondta. Hozzátette, hogy a haláláról, eltűnéséről szóló kósza híreket Szíria ellenségei terjesztik. Hangoztatta, hogy rendszerének bukása dominóhatást váltana ki a Közel-Keleten, és destabilizáló hatással lenne a térségen túli világra is hosszú éveken, évtizedeken át.
 
Szólt arról, hogy Törökország közvetlenül támogatja a "terroristákat" (lázadókat) Szíriában. "A török vezetés Szíriában vérrel mocskolta be a kezét" - állította az államfő. Kifejtette: "kizárólag a szíriai nép joga, hogy az elnököt megtartsa tisztségében vagy leváltsa onnan". Számos külföldi ország ellenséges vele, de ezeknek az államoknak ahhoz nincs joguk, hogy követeljék távozását a hatalomból, erről csak a szíriai nép dönthet - mondta. 

A továbbiakban arról beszélt, hogy több állam közvetlenül fegyverekkel látja el a lázadókat. Libanonban is vannak körök, amelyek támogatják a Szíriába érkezett "terroristákat". Sokan akarják a rendszer bukását, de bárhogy igyekeztek, ez nem következett be. Kiemelte azonban, hogy Izrael, amely szíriai területeket foglalt el, továbbra is országa ellensége marad. 

Az államfő a nyugati országokkal kapcsolatban azt fejtegette, hogy nincs joguk a szíriai demokrácia problémakörével foglalkozni, mert felelősek az országban és a térségben elkövetett gyilkosságokért. Úgy vélekedett, hogy a szíriai válság nem helyi jellegű, az nemzetközi hatású, mert a nemzetközi közösség háborút vív Szíriával. Ez a harc küzdelem a régió térképének átalakítására, egyben a nagyhatalmak egymás közötti csatája is - érvelt Aszad.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.