Árvíz

Délebbre is fenyeget az áradás

Közép-Horvátországban a Kupa, Dél-Dalmáciában a Neretva áradása fenyeget.

2013.04.03 15:28MTI

Kitelepítésre készen várják a horvátországi Sisak (Sziszek) környékén a Kupa folyón érkező árhullámot - közölte szerdán a zágrábi média.

A Száva árhullámának levonulása után - amely kedden éjszaka rekordméretű vízállást eredményezett Sisaknál, de nem haladta meg a gátak magasságát - Közép-Horvátországban a Kupára összpontosult az árvízvédelmi hatóságok figyelme, amely Sisaknál torkollik a Szávába.

A vízügyi hatóságok számításai szerint a Száva képes lesz befogadni a Kupán érkező árhullámot, ennek ellenére Sisakon felkészültek az árvíz által fenyegetett falvak lakosságának esetleges kitelepítésére és befogadására, továbbá 50 ezer homokzsákból építettek nyúlgátakat.

A kiadós esőzések és a Cesma folyó áradása miatt csak csónakkal lehet megközelíteni egy kisebb települést a Zágráb megyei Vrbovec (Verbovecz) környékén. Az árvíz elöntött 270 hektár halastavat is, a szakemberek egyelőre megjósolni sem tudják, hogy a víz visszahúzódása után mennyi hal marad a tenyészetben.

Északnyugat-Horvátországban az árvízen és a belvízen kívül földcsuszamlások okoznak gondot. Varazdin (Varasd) környékén több alsóbbrendű utat kellet lezárni a napokban, de néhány szakaszon szünetel a vonatközlekedés is, mert a víz alámosta a vasúti talpfákat. A horvát fővárosban több mint félszáz földcsuszamlásról számolt be a helyi média.

A víz ellen napok óta eredménytelenül harcoló Varasd megyei Kapela Podravska faluban a lakosság csákányokkal saját felelősségre átvágta a közutat, hogy így vezesse el a Bednja folyó árvízét az udvarokból a szemközti mezőgazdasági területre.

Árvíz fenyeget Horvátország déli részén is, mivel jelentősen megemelkedett a Neretva vízszintje a bosznia-hercegovinai Mostartól egészen a horvátországi Metkovicig, ahol néhány házat már elárasztott a víz. A dél-dalmáciai településen ugyan a Neretva folyó egyelőre nem lépett ki a medréből, de visszaduzzasztotta egyik mellékfolyóját, amely ezáltal kiöntött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.