A vízminták alapján

Nem szennyezte a romániai folyókat a kiömlött bányavíz

Nem szennyezte a folyókat a romániai Láposbánya térségében keddre virradóra kiömlött bányavíz.

2013.04.03 14:00MTI

A szerdán kiadott közlemény szerint a bányavíz kiömlése után vett vízminták elemzése kimutatta, hogy a Vörös patakból és a Láposbánya patakjából vett víz károsanyag-tartalma a környék vizeire jellemző paraméterek közé esik. Dan Buca szóvivő az MTI-nek elmondta, a Vörös patak vize a rossz minőségű víznek megfelelő ötös besorolást, a láposbányai patak a közepes minőségű víznek megfelelő hármas besorolást kapta.

E patakokon keresztül jutott a bányavíz a Lápos és a Szamos folyókba, de azokban "a víz minősége megmaradt a magas vízállásra jellemző megszokott sajátos értékek között" - áll a katasztrófavédelmi bizottság közleményében. A tájékoztatás szerint a folyókon nem észleltek halpusztulást, és a bányavíz kiömlésének nem voltak "határon átnyúló hatásai".

Az utóbbi napok esőzései nyomán egy elhagyott beomlott bányából jelentős mennyiségű bányavíz kiömlését észlelték Láposbánya térségében. A hétfő estétől kedd reggelig másodpercenként másfél köbméteres vízhozammal kiömlő bányavíz a szűrőállomást megkerülve a Vörös patakon és a láposbányai patakon keresztül jutott a Lápos, majd a Szamos folyóba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.