Több mint nyolcvan tüntetést rendezett

Húsvétkor demonstrált a németországi békemozgalom

Több mint nyolcvan húsvéti tüntetést rendezett a németországi békemozgalom, a hétfőn véget ért megmozdulás-sorozaton elsősorban a német katonák külföldi bevetése és a fegyverexport ellen demonstráltak.

2013.04.02 02:32MTI

A hagyományos húsvéti békemeneteken az idén sokan a pilóta nélküli harci repülőgépek (drónok) bevetése ellen is tiltakoztak. Berlinben például többen saját barkácsolású drónmodellel érkeztek a szombati felvonulásra.
   
A szervezők első mérlege szerint a békemenetek résztvevőinek száma a rendkívül hideg, télies időjárás ellenére nem változott lényegesen az utóbbi évekhez képest. Frankfurtban nagyjából kétezren, Stuttgartban ezren, Berlinben 800-an tüntettek a békéért.
   
Németország nyugati felében a hatvanas évek elején kezdődtek a húsvéti békemenetek. A brit mintát követő mozgalom a tetőpontját a hidegháborús fegyverkezési versennyel párhuzamosan a nyolcvanas években érte el, amikor a fő követelés az atomfegyverek betiltása volt. Azokban az években százezrek vonultak az utcákra a német városokban. A keleti tömb összeomlását követően a megmozdulások részvevőinek száma visszaesett, 2011-ben viszont a fukusimai atomkatasztrófa és a csernobili atomszerencsétlenség 25. évfordulójának hatására ismét tízezrek tüntettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.