Tilosban demonstráltak

Könnygázzal oszlattak fel egy tuniszi tüntetést

Könnyfakasztó gránátokat bevetve oszlatott fel egy tüntetést a tunéziai rendőrség a fővárosi Habib Burgiba sugárúton hétfőn.

2012.04.09 13:41MTI

Egy néhány napja hozott rendelkezés értelmében Tuniszban ezen a sugárúton tilos demonstrálni. Ennek ellenére több százan vonultak a helyszínre, hogy megemlékezzenek a tunéziai mártírok napjáról és tiltakozzanak a tüntetéseket a sugárúton betiltó hatósági rendelkezés ellen.
   
A tüntetők közül sokan közülük nemzeti lobogóba burkolták magukat. A megmozdulás  nem tartott félóránál tovább. A sisakos-pajzsos rohamrendőrök által bevetett könnygáz hatására a tömeg szétszéledt, mindenki a sugárúthoz csatlakozó mellékutcákba,  illetve a környező kávézókba és üzlethelyiségekbe menekült.
   
A Habib Burgiba sugárút a tunéziai  forradalom egyik jelképe, mivel megannyi tüntetés helyszíne volt. Március 28-án a hatóságok iszlamisták egy csoportjának gyújtogatással kísért tüntetése után tiltották be a demonstrációkat. 
   
Szombaton állástalan diplomások próbáltak meg felvonulni a sugárúton, de őket is szétkergették.
   
A mártírok napján az észak-afrikai országban annak a tuniszi tüntetésnek az áldozataira emlékeznek meg, amelyet az akkori gyarmattartó Franciaország karhatalma 1938. április 9-én vérbe fojtott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.