Franciaország

Őt kisgyerek meghalt a tűzben - az apa az ablakon át menekült

Két súlyos tűzeset történt vasárnapra virradóra Franciaországban: az ország északi részén fekvő Saint-Quentinben öt gyermek halt meg, míg a Párizs környéki Aubervilliers-ben három felnőtt vesztette életét, tizenöt megsérült.

2013.03.31 10:51MTI

Egyik esetnél sem tudni egyelőre, hogy pontosan mi okozta a tüzet. A hatóságok azt állítják, hogy Saint-Quentinben valóban baleset történt: kigyulladt egy lakóház, s a bent lévő öt kisgyerek (2 és 10 év közöttiek) a füstben megfulladtak, míg apjuk az első emeletről kiugorva megmenekült. 

A legújabb információk szerint az apa még ezt megelőzően megpróbálta kivinni a gyerekeket, de nem járt sikerrel - s ekkor menekült ki az égő házból, hogy riassza a mentőket. Utána pedig egy szomszédjával megpróbált visszamenni, de a lángok miatt ez a próbálkozás is kudarcot vallott. A negyvenes éveiben járó férfi kórházba került, súlyos égési sebei vannak.
 
"Nem saját magára gondolt, hanem arra, hogy segítséget hívjon... Akkor égett meg, mikor megpróbálta megmenteni a fiát" - mondta a szomszéd. A riasztás nyomán mintegy ötven tűzoltó érkezett a helyszínre, s ők a sűrű füstben nagy nehezen rábukkantak a gyerekekre, de már nem lehetett segíteni rajtuk, füstmérgezésben meghaltak.
 
A gyerekek közül négy ugyanabban a szobában volt, egymás mellett. Az ötödik nyilván menekülni próbált: az ő holttestét a szomszédos szobában találták meg. A férfi, aki elvált feleségétől, a hét végére kapta meg a gyerekeket. Csak vasárnap reggel, egy pszichológus mondta meg neki, hogy mi is történt velük. Nap közben a helyszínre érkezett a gyerekek anyja is: ő szintén orvosi és pszichológusi segítséget kap.
 
A második helyszínen, Aubervilliers-ben egy elhanyagolt állapotú, 7 emeletes házban ütött ki tűz. Egy helybeli azt mondta, hogy a lakók között robbant ki vita, s ennek során dobott el valaki egy gyújtópalackot. Az állítást más források nem erősítették meg.
 
A házban mintegy hatvanan tartózkodtak a tűz idején, amely a harmadik emeleten keletkezett, és a negyedik felé tartott. Az egyik halálos áldozat a tűzben megégett, míg egy másik a lángok elől menekülve ugrott ki az ablakon. Egy sérült a kórházban halt meg.
 
A tűzoltók beszámolója szerint három-négy lakó is annak köszönheti életét, hogy az ablakon át menekült. Aubervilliers-ben mintegy kétszáz tűzoltót vezényeltek a helyszínre, akiknek hajnalra sikerült megfékezni a lángokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.