Nagy fogás

Több mint félmilliós értékben foglaltak le hamis eurót Belgiumban

Több mint 36 ezer bankjegyet - 500 ezres névértéket meghaladó hamis eurót - foglaltak le Belgiumban egy pénzhamisító műhelyben. Két pénzhamisítót állítottak elő a rendőrök csütörtökön a dél-belgiumi Binche térségében.

2013.03.29 20:09MTI

Vádat emeltek ellenük és előzetes letartóztatásba helyezték őket. A házkutatás során a rendőrök csúcstechnológiájú nyomtatókat, nagy mennyiségű 20 és 50 eurós bankjegyet, valamint kisebb mennyiségű 100, 200 és 500 eurós bankót találtak. Egy nappal a házkutatás után a rendőrség még nem fejezte be a bankjegyek összeszámlálását. 

Eddig 12 ezer, egyenként három bankjegyet tartalmazó ívet találtak, ezeknek az összértéke meghaladja az 500 ezer eurót – mondta Stéphane Vanhaeren, a nyomozással megbízott rendőrfelügyelő. A műhelyben talált papír mennyisége 7 millió euró összértékű bankjegy kinyomtatásához lett volna elegendő – tette hozzá. A rendőrfelügyelő szerint a hamisítók fokozatosan javították a nyomtatás minőségét. 

A legjobban sikerült hamis bankókat még az üzletekben használt bankjegyvizsgáló géppel sem lehetett felismerni. A nyomozás azután indult meg, hogy számos bejelentés érkezett februárban, az igen népszerű binche-i karnevál idején, ahol a hamisítók nagy mennyiségű bankjegyet "terítettek" – írta a Belga hírügynökség. 

Az Európai Központi Bank (EKB) szerint az utóbbi években csökkent a forgalomban lévő hamis bankjegyek száma. 2012-ben 531 ezer hamis bankjegyet foglaltak le, 2011-ben 606 ezret, 2010-ben 751 ezret, 2009-ben pedig 860 ezret. Az elkobzott bankók többsége 20 és 50 eurós címletű volt. A forgalomban lévő bankjegyek számához – 2012 második félévében 14,9 milliárd – képest a hamis bankók száma elenyésző – vélte januárban az EKB.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.