Önjelölt önvédelmi aktivisták

A "Felvigyázók" elfoglaltak egy várost Mexikóban

Több száz fegyveres ellenőrzése alá vont szerdán egy várost Guerrero mexikói szövetségi államban, rendőröket tartóztattak le, és házkutatásokat tartottak, miután egyik vezetőjüket egy nappal korábban meggyilkolták.

2013.03.28 08:58MTI

A magukat "vigilantesnek" (felvigyázók) nevező fegyveresek azokhoz az önvédelmi fegyveres csoportokhoz tartoznak, amelyek az utóbbi időben egyre többet hallatnak magukról a hírhedten rossz közbiztonságú országban. Ezek az önszerveződő csoportok azzal igazolják akcióikat, hogy a hatóságok képtelenek megvédeni a lakosságot a szervezett alvilággal, főleg a kábítószerbandákkal szemben. 

Az önjelölt "helyhatósági rendőrség" közölte, hogy több mint 1500 tagja leállította a forgalmat Tierra Colorado városában, amely a Mexikóvárost a Csendes-óceán partján fekvő Acapulco üdülővárossal összekötő főútvonalon fekszik. Letartóztattak 12 rendőrt és a közbiztonságért felelős korábbi városi vezetőt.
 
Egy turista, aki a húsvéti ünnepekre a tengerpartra igyekezett, könnyebben megsérült, mert a felvigyázók egy általuk létesített ellenőrzőpontnál rálőttek autójára, miután felszólításukra nem volt hajlandó megállni. A felvigyázók azzal vádolják a volt közbiztonsági igazgatót, hogy köze volt vezetőjük, a 28 éves Guadalupe Quinones Carbajal hétfői meggyilkolásához. 

A férfival helyi bűnbandák végeztek, majd holttestét egy közeli városban az utcára dobták. Placido Valerio, a polgári önvédelmi erők szóvivője közölte, hogy a csoport tagjai számos házat átkutattak, és néhányban közülük kábítószert foglaltak le. 

A biztonsági igazgatót és rendőröket átadták a szövetségi állami ügyészeknek, akik beleegyeztek, hogy kivizsgálják az őrizetbe vett személyek állítólagos kapcsolatait a szervezett bűnözéssel. Az elmúlt hónapokban a hadsereg is fellépett a "vigilantesek" ellen, akiknek a tevékenységét emberjogi csoportok is bírálják. 

Utóbbiak szerint ezek az álarcos fegyveresek önbíráskodó akcióik közben sokszor maguk is bűncselekményeket követnek el, hatósági személyeket ejtenek foglyul, törvénytelen útellenőrző pontokat állítanak fel, fegyvereket és rendőrautókat tulajdonítanak el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.