Terrorizmus

Hajókról biztosíthatják tengerészgyalogosok az amerikai követségeket

Az amerikai tengerészgyalogságnak hét, egyenként 2200 fős expedíciós egysége van, amelyek közül 2-3 folyamatosan külföldön tartózkodik.

2013.03.28 05:17MTI

Az amerikai tengerészgyalogság azt tervezi, hogy különleges műveleti csoportokat telepít a világ válságövezeteinek közelében járőröző amerikai hadihajókra, hogy a korábbinál gyorsabban legyen képes reagálni a diplomáciai képviseletek elleni támadásokra és egyéb válsághelyzetekre - írta szerdán a The Wall Street Journal. A haderőnem az Egyesült Államoknak kelet-líbiai Bengáziban működő képviselete elleni, négy amerikai életét követelő támadás nyomán vizsgálta meg, mit tehetne a hasonló incidensek elhárítása érdekében.

James Amos tábornok, a tengerészgyalogság parancsnoka szerint nagyban növeli az amerikai reagálási képességet, ha a nagyobb tengerészgyalogsági expedíciós egységeket szállító hajókra 14 fős gyorsreagálású kommandókat is telepítenek. Az amerikai tengerészgyalogságnak hét, egyenként 2200 fős expedíciós egysége van, amelyek közül 2-3 folyamatosan külföldön tartózkodik.

Ezek közül egy jelenleg a Földközi-tenger, egy másik a Perzsa-öböl, egy harmadik pedig Okinava közelében található. A bengázi támadás idején a legközelebbi tengerészgyalogos egység a helyszíntől több száz kilométerre, az Ádeni-öböl térségében volt. Az amerikai tengerészgyalogság különleges műveleti egységeit hét évvel ezelőtt állították fel, az iraki és az afganisztáni háború követelményeinek megfelelően.

A két országból történő csapatkivonással és a költségvetési megszorításokkal párhozamosan a haderőnemnél többször megvizsgálták az alakulatok felszámolásának lehetőségét. Az érvek között szerepelt az is, hogy a haditengerészet megfelelő számú SEAL-kommandóval rendelkezik, ám Amos tábornok úgy döntött, hogy a büdzsécsökkentés a különleges erőket nem érinti majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.