Gröland részleges autonómiával rendelkezik

Először van női kormányfője Grönlandnak

A szociáldemokrata Aleqa Hammond személyében első ízben van női miniszterelnöke Grönlandnak: a 47 éves asszony kedden tette le a hivatali esküt.

2013.03.27 01:31MTI

A hónap elején rendezett választásokat megnyerő Siumut párt hat tárcához jutott az összesen nyolcból. Hammond magának tartotta meg a külügyi tárcát. A grönlandi koalíciós kormányt három párt alkotja: a Siumut a konzervatív Atassut és a nacionalista Inuit párttal fogott össze a választások után. A három párt 18 mandátummal rendelkezik a 31 tagú parlamentben.
   
A 2,1 millió négyzetkilométer kiterjedésű, ám mindössze 57 ezer lakosú Grönland Dánia külbirtokaként részleges autonómiával rendelkezik.

A Föld légkörének melegedése következtében egyre könnyebbé válik a sarkvidéki jégtakaró alatt rejlő hatalmas ásványkincs-vagyon kiaknázása. Ezáltal a sziget idővel lemondhatna a dán kormánytól kapott szubvenciókról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.