Az etnikai vonalak mentén megosztott ország

Helyhatósági választásokat tartanak Macedóniában

Helyhatósági választásokat tartanak vasárnap Macedóniában, ahol a három hónapon át húzódó politikai válság miatt az utolsó pillanatig bizonytalan volt az ellenzék részvétele a szavazásban.

2013.03.24 13:00MTI

A mintegy 1,7 millió szavazásra jogosult polgár 81 helyhatóságban választja meg az önkormányzati képviselőket és a települések vezetőit. A választás tisztaságát 410 külföldi és több mint nyolcezer hazai megfigyelő felügyeli. Az etnikai vonalak mentén megosztott országban szinte mindenhol külön listát és jelöltek állítottak a macedón és az albán pártok.
   
Macedónia tavaly december óta újabb belpolitikai válságot él át, amely amiatt robbant ki, hogy a kormánypártok az ellenzék tiltakozása ellenére megszavazták az idei költségvetést. A történtek után az ellenzék három hónapon át bojkottálta a parlament ülését, és csak az utolsó pillanatban, március elején sikerült megoldani a patthelyzetet az Európai Unió közbenjárásával.
   
Előrejelzések szerint a helyhatóságok zömében a konzervatív Nikola Gruevszki vezette kormánykoalíció jelöltjei fognak győzni. Szoros, etnikai vonalak mentén zajló verseny várható a balkáni ország délnyugati részén fekvő Struga és Kicevo településeken, ahol nagyjából egyforma politikai erőt képviselnek a macedón és az albán pártok. E két városban első ízben fogott össze egymással Gruevszki koalíciója az ellenzéki szociáldemokratákkal, és közös listát és jelöltet állított az albán pártok közös jelöltjeinek ellenében.
   
Macedónia lakosságának negyede albán. 2001-ben albán lázadók hónapokig harcokat vívtak a kormányerőkkel. Az összecsapásoknak az ohridi egyezmény vetett véget. A két közösség között időről-időre újra fellángol az erőszak, és általában a választások idején éleződik ki a helyzet.    

Az Európai Unióból az elmúlt napokban olyan üzenetek érkeztek, hogy Brüsszel a választások igazságos és demokratikus lebonyolításától teszi függővé, milyen lesz az április közepén megjelenő uniós országjelentés, és Macedónia megkapja-e a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.