Aláírták a paktumot

EU-közvetítéssel megoldódott a macedóniai válság

A Macedóniában két hónapja tartó belpolitikai válság az Európai Unió közvetítésével megoldódott.

2013.03.02 10:38MTI

A kormánypártok és az ellenzék pénteken aláírta az Európai Bizottság (EB) bővítésért felelős tagjának, Stefan Fülének a közvetítésével kidolgozott "Megállapodás az EU-csatlakozásért" elnevezésű paktumot. Ennek értelmében az ellenzék visszatér a parlamentbe és részt vesz a március 24-i helyhatósági választásokon. Az ellenzéknek öt nap áll a rendelkezésére, hogy pótolja jelöltlistáját.
   
Része a megállapodásnak az is, hogy a konzervatív Nikola Gruevszki vezette kormánykoalíciónak - a VMRO-DPMNE pártszövetségnek és fő koalíciós partnerének, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) politikai alakulatnak - bele kell egyeznie a parlamenti választás előre hozásába, az időpontot szeptemberig kell meghatározni.
    
Egy különbizottságnak fel kell derítenie a december 24-i eseményeket, amelyek a parlament ellenzéki bojkottjához vezettek. A költségvetés elfogadásakor a plenáris ülésteremben és a parlament épülete előtt kézitusát vívtak a képviselők, 17 ember megsérült.
   
Megállapodtak arról is, hogy Brüsszel felújítja a belpolitikai válság nyomán felfüggesztett magas szintű kapcsolatait Szkopjével.
   
Macedónia 2005-ben nyerte el hivatalosan a tagjelölt státust, de még nem kapott időpontot a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Az EB áprilisban teszi közzé új jelentését a balkán ország helyzetéről, az EU-tagságra való felkészüléséről.
   
Legutóbb 2011-ben tartottak parlamenti választásokat Macedóniában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.