Aflatoxin-szennyezés miatt

Hatalmas mennyiségű tejet, tejterméket semmisítenek meg Romániában

A megsemmisített tej a teljes havi termelés 0,03 százalékát, a tejtermékeknél 1,66 százalékát teszi ki. A hatóságok összesen 1335 mintát vettek, és ebből 67 esetben találtak aflatoxinnal szennyezett tejet vagy tejterméket. 34 farmon találtak szennyezett tejet.

2013.03.21 17:49MTI

A román hatóságok újfent arról biztosították a lakosságot, hogy az üzletek polcain található áru fogyasztható. Az elmúlt időszakban Romániában több élelmiszerbotrány robbant ki. 

A norvég Orkla Foods csoporthoz tartozó, Kovászna városában működő Ardealul konzervgyár 30 ezer marhahúskonzervet zárolt a kereskedők raktáraiban, mert felmerült az a gyanú, hogy lóhúst tartalmaz. 

Az élelmiszerbiztonsági hatóság közölte, hogy a konzervekben a lóhus nem haladta meg az 1 százalékot, ami azt jelenti, hogy a megengedett határértéken belül van. Ennek ellenére a konzervgyár közölte, a lefoglalt árut visszavonják, mert az eredmények azt mutatják, hogy "a termékek nem felelnek meg a csoport belső szabványainak". 

Hamisnak bizonyult a antibiotikummal szennyezett pulykahús gyanúja, miután Németországból a román hatóságok olyan jelzést kaptak, hogy román cégtől szennyezett pulykamell érkezett Németországba. Vladimir Manastireanu, a hatóság ideiglenes elnöke elmondta: a román fél bizonyította ártatlanságát, és megkérte az európai élelmiszerbiztonsági rendszerben dolgozókat, hogy alaposan ellenőrizzenek minden adatot még mielőtt egy tagállamot meggyanúsítanak. 

Az élelmiszerbiztonsági hatóság a legdrasztikusabb intézkedést egy darált húst forgalmazó kisebb román cég ellen foganatosította, amelyet bezárt, miután kiderült, hogy a marhahús gyanánt lóhúst forgalmazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.