Kibertámadás?

Megbénult három nagy tv-állomás és két bank számítógépes rendszere

Összehangolt kibertábadásra gyanakszik a dél-koreai rendőrség, miután szerdán három nagy tévéállomás és két nagybank számítógépes rendszere is szinte egyszerre omlottak össze.

2013.03.20 08:43MTI

A KBS, az MBC és az YTN tévéállomás, valamint a Shinan és a Nonghyup (NH) bank szerverei omlottak össze nagyjából egy időben, helyi idő szerint délután két óra körül. 

A két bank több millió ügyfele nem tudta használni a bankkártyáját sem fizetésre, sem pénzfelvételre, és az átutalások sem teljesülnek. Az első találgatások szerint Észak-Koreából érhette hackertámadás a dél-koreai intézményeket. Dél-Korea korábban kétszer, 2009-ben és 2011-ben volt nagyarányú kibertámadás áldozata, a gyanú szerint mindkét akció mögött a phenjani diktatórikus rezsim állhatott.
 
Észak-Koreában 3 ezer informatikust alkalmaznak a Dél-Korea elleni kiberháborúban - írta korábban a dél-koreai sajtó titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. A Yonhap értesülése szerint Szöul több száz olyan észak-koreai honlapot, illetve szervezetet azonosított, ahonnan internetes támadás indult dél-koreai célpontok ellen. Dél-Korea bevezetett egy riasztási mechanizmust, az Infocon skálát, hogy elősegítse az ilyen támadásokkal szembeni védelmet. 

A skálán 4-esről a legmagasabb, 5-ös fokozatra emelték a fenyegetettség szintjét azután, hogy Észak-Korea február 12-én újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és megnövekedett a feszültség a régióban. Egy thaiföldi székhelyű cég, amely széles sávú internetszolgáltatást nyújt Észak-Koreában, közölte: a múlt héten ismeretlen helyről támadás érte a rendszert, ami miatt többször nem lehetett használni az internetet. 

Észak-Korea megvádolta Szöult és Washingtont, hogy "intenzív és állandó vírustámadásokkal" egyre agresszívabb magatartást tanúsít Phenjannal szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.