A rakéták küldéséről szóló terveket törölték

Washington Varsót nyugtatja a rakétapajzs ügyében

Varsóba látogató amerikai kormányzati illetékesek igyekeztek megnyugtatni hétfőn Lengyelországot, hogy az európai rakétapajzs utolsó telepítési fázisának elhalasztása nem az ő kárára történik.

2013.03.18 16:27MTI

Chuck Hagel védelmi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a negyedik fázisra vonatkozó, a nagy hatótávolságú elfogó rakéták Lengyelországba küldéséről szóló terveket törölték, s a fegyverekkel ehelyett Alaszka és Kalifornia felől erősítik meg az Egyesült Államok védelmét az észak-koreai fenyegetéssel szemben.
   
Amerikai védelmi külügyminisztériumi tisztviselők Varsóban hétfőn megerősítették, hogy a közepes hatótávolságú elfogó rakétákat Lengyelországba telepítik a korábban bejelentett terveknek megfelelően. A NATO rakétavédelmi rendszerének elemét alkotó eszközöket 2018-ra akarják hadrendbe állítani az észak-lengyelországi Redzikowóban.
   
Wendy Sherman védelmi minisztériumi államtitkár hétfőn leszögezte, hogy a lengyel helyszín marad, és hasonló értelmű kijelentést tett Madelyn Creedon államtitkár-helyettes is. "Emellett elköteleztük magunkat, megvan hozzá a pénz. Az eredeti terv nem változott" - mondta.
   
Az amerikai tervek értelmében négy lépcsőben építik ki a rendszert. Az első háromban rövidebb és közepes hatótávolságú rakétákat telepítenek, a nagy hatótávolságúakra negyedikben került volna sor, de erre még nincs pénz, és a technológia sem forrta ki magát.
   
Lengyel források egyelőre nem fűztek megjegyzést Hagel bejelentéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.