Ellenzék

Szíria: Isztambulban választják meg az ideiglenes kormányfőt

Megkezdődött hétfő délelőtt Isztambulban a szíriai ellenzék tanácskozása, amelynek célja ideiglenes kormányfő megválasztása és ügyvivő kormány felállítása.

2013.03.18 13:05MTI

A több tucat ország által a szíriai nép egyetlen legitim képviselőjeként elismert Szíriai Nemzeti Koalíció tagjai a török metropolisz egyik szállodájában gyűltek össze. A koalícióban már hónapok vita folyt arról, mikor lenne időszerű egy ügyvivő kormány kinevezése. A mostani időpont történelmi dátum az ellenzék számára, ugyanis napra pontosan két évvel ezelőtt kezdődtek a Bassár el-Aszad szíriai államfő elleni tiltakozások.

A szövetség néhány tagja a kétnaposra tervezett értekezlet kezdete előtt azt mondta, egyelőre nem tudni, sikerül-e egyezségre jutniuk az ideiglenes kormány összetételéről, ugyanakkor többen hangsúlyozták, abban már egyetértés van, hogy szükséges az ellenzék összefogása a felkelők kezén lévő terület nagysága miatt. Korábban már kétszer is zátonyra futott a hasonló célból összehívott ellenzéki tanácskozás.

Jelenleg a helyőrségek vagy a helyi tanácsok irányítják a lázadók által felszabadított településeket és környezetüket, de munkájuk nincs összehangolva.

A tanácskozáson felállítandó ügyvivő kormány feladata a koordinált vezetés megszervezése mellett a fosztogatások és az önbíráskodás megakadályozása lesz. A német hírügynökség értesülése szerint kilenc jelölt közül választja ki a Szíriai Nemzeti Koalíció 73 tagja a kormányfőt, az amerikai hírügynökség 12 jelöltről tud. A szavazás várhatóan kedden lesz. A Szíriai Nemzeti Koalíció tagjai nem választhatók a posztra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.