Egyre szélesebb körben

A szíriai kormányerők fürtös bombákat vetnek be

Egy nemzetközi jogvédő szervezet állítása szerint a szíriai kormányerők egyre szélesebb körben vetnek be nemzetközileg betiltott fürtös bombákat lakott területeken.

2013.03.16 09:24MTI

A Human Rights Watch (HRW) szombaton arról számolt be, hogy a damaszkuszi rendszer legalább 156 ilyen fegyvert használt Szíria 119 pontján az elmúlt hat hónapban. Az elmúlt két hétben pedig a fürtös bombákkal végrehajtott támadásokban 11 civil meghalt, közte két nő és öt gyerek.
   
A HRW helyszíni vizsgálatokra és 450 amatőr videofelvétel elemzésére alapozta állítását.
   
A fürtös bomba olyan légibomba, amely nagy számban kisebb robbanótöltetet tartalmaz, és a hordozó repülőeszközről való leoldás után - még a levegőben - ezeket egy előre meghatározott nagyságú 
területen szétszórja. Ezek a fegyverek rendkívül veszélyesek a civil lakosságra még a háborús konfliktusok után is. Szíria nem ratifikálta a fürtös bombák használatának, gyártásának, tárolásának és átadásának teljes tilalmáról szóló egyezményt, amelyet 2008. május 30-án fogadott el 107 állam Dublinban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.