Torpedókkal van felszerelve

Irán rombolót bocsátott vízre a Kaszpi-tengeren

Irányított rakétákkal felszerelt rombolót bocsátott vízre az iráni haditengerészet vasárnap a Kaszpi-tengeren. Ez az első nagy hadihajó, amelyet Irán az olajban gazdag térségbe telepített.

2013.03.17 16:22MTI

A Dzsamaran-2 nevű, saját építésű, 1420 tonnás, 94 méter hosszú hadihajó 30 csomós (mintegy 55 kilométeres óránkénti) sebességgel képes haladni 20 ezer lóerős motorjával, föld-föld és föld-levegő rakétákkal, valamint torpedókkal van felszerelve. Rendelkezik továbbá helikopter leszállóhellyel, a legmodernebbnek mondott radarrendszerrel és  elektronikus hadviselési eszközökkel, s légvédelmi ütegek is védik.
   
A Bandar Anzali kikötőjében lebonyolított vízrebocsátási ceremónián megjelent Ahmad Váhidi védelmi miniszter, Haszan Firuzabádi vezérkari főnök, valamint Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök is, aki azt mondta, hogy a rombolót azok ellen szánják, akik veszélyeztetni akarják a beltenger körül lévő országok biztonságát.
   
A Kaszpi-tenger öt ország - Irán, Oroszország, Azerbajdzsán, Türkmenisztán és Kazahsztán - partjait mossa.
   
Irán 1992 óta saját fejlesztésű hadihajókat, harci repülőgépeket, tankokat, rakétákat és tengeralattjárókat gyárt. A Dzsamaran-2 az első ilyen osztályú iráni hadihajó a Kaszpi-tengeren. Elnevezésében romboló, de a jellemzői alapján igazából a könnyű cirkálók közé tartozik. A Dzsamaran-1 hadihajót Irán 2010 februárjában a Perzsa-öbölbe telepítette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.