Új pápa

Egész Latin-Amerika ünnepelte az "argentin" pápa megválasztását

Latin-Amerika-szerte hosszan tartó örömünnepet idézett elő szerdán az argentin Jorge Mario Bergoglio bíboros katolikus egyházfővé választása.

2013.03.14 07:59MTI

 A vatikáni konklávé az ötödik szavazási fordulóban választotta meg Bergogliót a lemondott XVI. Benedek pápa utódjául. Utoljára az ókorban állt Európán kívüli pápa az egyház élén.
   
A legnagyobb ünnep a latin-amerikai térségben természetesen Argentínában volt, ahol tömegek vonultak az utcákra és a templomokba, hogy éltessék az országban népszerű bíboros megválasztását.
   
A hívők többségét meglepte és megindította Bergoglio megválasztása, de azt követően Buenos Aires katedrálisához százával özönlöttek a helyiek, sokan füttyökkel és tülköléssel adtak hangot örömüknek.
    
Fóthy István, az Argentínai Katolikus Magyarok Szövetségének elnöke ügy fogalmazott: "Buenos Airesben most olyan a hangulat, mint mikor Lionel Messi gólt rúg".
   
Brazíliában némi ürömként keveredett a hívek örömébe, hogy nem brazil lett a pápa, hiszen Odilo Scherert, Sao Paulo érsekét nagyobb esélyesként tartották számon, mint az argentin bíborost. Sajtóhírek szerint egyébként Bergoglio az előző konklávén a XVI. Benedekké választott Joseph Ratzinger után a legnagyobb támogatást kapta.
   
A térségben úgy tekintenek a Ferenc nevet választó pápára, mint akinek legfőbb céljai közé tartozik a szegények támogatása.
   
Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke is úgy fogalmazott gratulációjában, hogy Bergoglio "a szegények és a legsebezhetőbbek bajnoka".
   
A névválasztással ugyanakkor Bergoglio vélhetően Assisi Szent Ferencnek az egyház nehéz idők utáni újjáépítését célzó törekvéseire is utalni kívánt. Szintén utal a név Xavéri Szent Ferencre, az egyik legnagyobb jezsuita misszionáriusra, a rend egyik alapítójára, akinek céljai közé tartozott a távoli területeken élők megszólítása.
   
A 76 évesen megválasztott Ferenc pápát honfitársai és barátai szerény, de szigorú, óvatos és párbeszédbe szívesen bocsátkozó emberként írták le. Teológusok szerint a konzervatívabb nézetűek közé tartozik, irányítása alatt ezért nagy változások nem várhatók az egyház tanításában.
    
Megemlítették a nyilatkozók azt is, hogy Bergoglio szenvedélyes szurkolója a fővárosi San Lorenzo labdarúgócsapatának, amelyet egy pap alapított a múlt század elején.
   
Számos híres argentin futballista, így a spanyol Barcelona csapatát erősítő Javier Mascherano, illetve az egykori világsztár Diego Maradona is üdvözölte az argentin bíboros megválasztását.
  

 Jóllehet Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök az utóbbi években több alkalommal is nyíltan összetűzésbe került Buenos Aires pápává választott érsekével - elsősorban az egyháznak a diktatúra idején játszott szerepe miatt -, az államfő az elsők között gratulált az argentin bíborosnak.
   
Első beszédében Ferenc pápa azt mondta, hogy a bíborosok ezúttal "a világ végére mentek", hogy pápát válasszanak. Számos kommentár szerint ugyanakkor legfőbb ideje volt, hogy az egyházfő latin-amerikai legyen, hiszen a hívek legnagyobb tömege, a katolikusok több mint 40 százaléka ott él.
   
Egy mexikói hívő mindazonáltal úgy fogalmazott, hogy Bergoglio személyében "a legeurópaibb latin-amerikait" választották meg.
   
Az új pápával kapcsolatban - aki egyébként olasz bevándorló vasutasok gyermeke - elsősorban életkora miatt merülnek fel aggályok. Egyesek szerint ezekben az időkben, amikor a válságos korszakot élő egyház megújítására, új, fiatal hívők vonzására lenne szükség, kérdéses egy Bergoglio-korú pápa tevékenységének hatékonysága.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.