Elvi okokból

Schengen: Csehország támogatja Románia csatlakozását

Csehország elvi okokból támogatja Románia csatlakozását a schengeni övezethez - jelentette ki Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter kedden Prágában, miután megbeszélést folytatott Titus Corlatean román külügyminiszterrel.

2013.03.12 19:04MTI

Schwarzenbergnek nem tetszik, hogy az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei újra elhalasztották Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez.

"Úgy vélem, hogy ez a további halasztás nem szerencsés döntés" - mondta Schwarzenberg sajtóértekezleten. Hangsúlyozta: személyesen az egyenlő elbánás híve. "Valóban felháborítónak tartom, hogy néhány tagállam elé, miután teljesítették az összes feltételt, újabb akadályokat gördítettek" - szögezte le a cseh miniszter.

Corlatean azt mondta, hogy Románia már három éve teljesítette a schengeni övezetbe való belépéshez szükséges minden feltételt.

"Bízunk abban, hogy még az év vége előtt megtesszük az első lépést a csatlakozáshoz, tehát a repülőterek és a kikötők megnyitását, s idővel a következő lépésre is sor kerül" - jelentette ki a román miniszter. Azt állította: Románia több mint egymilliárd eurót költött már a schengeni csatlakozásra, s minden téren felkészült a lépésre.

Az újabb EU-elutasítással összefüggésben leszögezte: Bukarest továbbra is lobbizni fog, s bízik abban, hogy a román és a bolgár csatlakozást elutasító országok álláspontja rövidesen megváltozhat.

"A Cseh Köztársaság támogatja azt is, hogy Romániát felvegyék a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD)" - jelentette ki Schwarzenberg. Megjegyezte: Romániát olyan fejlett országnak tartja, amelynek helye van az OECD-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.