Alkotmánymódosítás

Még nem tudni, meddig elemzik Brüsszelben az elfogadott szöveget

Az Európai Bizottság szóvivője kedden még nem tudta megmondani, meddig fogja tanulmányozni és elemezni az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye az előző nap elfogadott magyar alaptörvény-módosítás szövegét.

2013.03.12 14:20MTI

Olivier Bailly a bizottság napi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva nem tűzött ki semmilyen határidőt, csupán azt jelezte, hogy a brüsszeli testület korábban ilyen esetekben "meglehetős hatékonysággal" járt el.

Miután elvégzik az elemzést abból a szempontból, hogy a magyar alkotmánymódosítás összhangban van-e az uniós joggal, teljes körű együttműködést fognak elvárni a magyar hatóságoktól, az egyes rendelkezésekkel kapcsolatos, esetlegesen felmerülő kérdések tisztázása érdekében - mondta a szóvivő. Hangsúlyozva: egyelőre korai lenne megjósolni, hogy jutnak-e olyan megállapításra Brüsszelben, miszerint a módosítás valamelyik pontja ellentétes az uniós joggal.

Bailly szerint szerencsésebb lett volna, ha a tervezett módosítás megvizsgálására még az elfogadás előtt kerülhet sor. A szavazás időzítésének megválasztása azonban - állapította meg - a magyar hatóságok jogköre. Miután a módosítást a magyar parlament már elfogadta, most ehhez az új helyzethez kell alkalmazkodni - mondta a szóvivő. Kitért arra is, hogy a strasbourgi székhelyű Európa Tanács részéről ezzel párhuzamosan a Velencei Bizottság nevű alkotmányjogi szakértői testület teszi vizsgálat tárgyává a magyar alkotmánymódosítást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.