Magyarok és románok között

Ponta a békés együttélés fontosságát hangsúlyozta

A magyarok és a románok közötti békés együttélés fontosságát hangsúlyozta Victor Ponta román miniszterelnök szombaton Budapesten, az MSZP évértékelő nagygyűlésén elmondott beszédében.

2013.03.09 15:46MTI

A román kormányfő szerint a magyaroknak és a románoknak is látniuk kell, "tudunk együtt élni, lehetünk barátok, és tudunk együtt dolgozni a közös jövőnkért". Lehet, hogy a múlt megosztotta a két országot, de a jelennek és a jövőnek közösnek kell lennie - tette hozzá, jelezve: Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és ő ugyanahhoz a politikusgenerációhoz tartoznak, és kötelességüknek tartják, hogy együtt dolgozzanak a békés együttélésért. 

Victor Ponta hangsúlyozta azt is, hogy a populizmus, a szélsőségesség és a demagógia egyaránt rossz a két népnek. Pártja, a román Szociáldemokrata Párt és az MSZP is azt üzeni, hogy mindenfajta diszkrimináció és kirekesztés ellen fel kell lépni, minden ember egyenlő, azonos jogokkal rendelkezik - mutatott rá. 

Mint mondta, meggyőződése, hogy mind a Romániában élő magyar kisebbség, mind a Magyarországon élő román kisebbség jogait a lehető legnagyobb tiszteletben kell tartani. Nem a zászlókon vagy a szélsőségeseken múlnak a lényegi dolgok - fogalmazott. Victor Ponta közölte, azért látogatott Budapestre, hogy kifejezhesse, barátjának tartja az MSZP-t és Magyarországot, valamint azt is, hogy Mesterházy Attila jó vezetője lesz Magyarországnak.
 
De tudja - tette hozzá -, hogy lesznek olyan magyar újságírók, akik bírálni fogják Mesterházy Attilát a meghívása miatt, és olyan román újságírók is, akik őt kritizálják majd, mert elfogadta az MSZP-elnök invitálását. Szergej Sztanisev, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) bolgár elnöke azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök nem érti a demokrácia természetét, úgy gondolja, hogy ő és pártja mindent megtehet, de téved. 

Beszédében populistának nevezte, és Bojko Boriszov távozó bolgár miniszterelnökhöz hasonlította a magyar kormányfőt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy bár hatalma szilárdnak tűnt, Boriszov nem teljesítette az emberek várakozásait, ezért két héttel ezelőtt kivonultak az utcára, és elsöpörték a hatalmát. "Minden önkényuralmi politikusnak ez a sorsa" - jelentette ki. Úgy fogalmazott: bár a Fidesz-kormány forradalminak nevezi magát, valójában a munkahelyek, az oktatáshoz való hozzáférés és az alapvető jogok ellen lázad. 

Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét Szergej Sztanisev olyan bátor és erős vezetőnek nevezte, akinek van víziója arról, hogyan teljesíthet jobban Magyarország, a szocialista pártról pedig azt mondta: a demokrácia letéteményese.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.