Grúziai együttműködés

Tbilisziről neveztek el egy józsefvárosi teret

Ezentúl Tbiliszi nevét viseli a VIII. kerületi Vagon tér. A csütörtöki avatóünepségen Szentes Tamás főpolgármester-helyettes felidézte, hogy Budapest 2011-ben együttműködési megállapodást írt alá Grúzia fővárosával, s a két ország közötti kapcsolat jeleként most teret neveznek el Tbilisziről.

2013.03.07 16:21MTI

Mint mondta, az elnevezés Budapest polgárait egy nagy múltú, gazdag kultúrájú, sok történelmi vihart és szenvedést megélt, küzdelmeiben megerősödött népre emlékezteti.
 
"Két hasonló történelmi múlttal és kulturális gyökerekkel rendelkező nemzet polgárai hasonlóképpen gondolkodnak a jelenről és a nemzeti jövőről is, ebben a legnagyobb kincs a szabadság és a szuverenitás" - fogalmazott a városvezető. Méltatva a leköszönő nagykövet négyéves munkáját, utalt arra: a két ország diplomáciai és gazdasági együttműködése folyamatosan gyarapodik. 

Zviad Chumburidze grúz nagykövet jó példának nevezte a térelnevezést, amely az egymás iránti kölcsönös barátságot és tiszteletet fejezi ki. A diplomata köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért. Sántha Péterné (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi alpolgármester az ünnepségen kiemelte: a magyarok pontosan tudják, mit éreztek a volt szovjet tagköztársaságban az elnyomás évei alatt. 

A józsefvárosiak méltán érezhetnek hasonlelkűséget és szolidaritást, mert az 1956-ban a kerület a forradalom és szabadságharc szellemi és fizikai központja volt, s egyetlen másik városrész sem kapott akkora megtorlást elszánt szerepéért és közreműködéséért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.