Akadályozták évértékelő beszédében

A grúz elnök ellen tüntettek Tbilisziben

A grúziai fővárosban tüntetők megakadályozták, hogy az államfő a tervezett helyen, a nemzeti könyvtárban mondja el pénteken a szokásos évértékelő beszédét.

2013.02.08 19:34MTI

A több száz fős tömeg elállta a könyvtár bejáratát, és erőszakkal megakadályozta, hogy Miheil Szaakasvili elnök pártjának a vendégei, köztük Tbiliszi polgármestere bejusson az épületbe. Az érkezőket megdobálták és megpróbálták megverni, ezért azok elmenekültek. A rendőrség nem avatkozott közbe. 

Az elnök ezután lemondott az eredeti helyszínről, és az államfői irodából mondja el a késő esti beszédet, amelyet a televízió közvetít. A tiltakozók azzal vádolják Szaakasvilit, hogy semmibe veszi az emberi jogokat és elnyomja politikai ellenfeleit. 

Az elnök pártja elvesztette a tavalyi parlamenti választásokat, és az ő mandátuma is lejár októberben, s már nem indulhat újra a posztért. Az elnöki párt képviselői Bidzina Ivanisvili kormányfőt hibáztatják a történtekért, és azt állítják, hogy a rendőrség parancsot kapott a tétlenségre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.