A maláj kormány visszautasította

Tűzszünetet hirdetett a Fülöp-szigeteki önjelölt szultán

Egyoldalú tűzszünetet hirdetett csütörtökön az a Fülöp-szigeteki önjelölt szultán, akinek hívei korábban behatoltak Borneó Malajziához tartozó részére, Sabah államba, de a maláj kormány visszautasította a tűzszünetet.

2013.03.07 11:53MTI

A múlt hónapban a Fülöp-szigetek déli részéről mintegy 200 fegyveres hatolt be a térségbe, elfoglalt egy falut, és saját területének nyilvánította. A malajziai hatóságok bejelentése szerint a korábbi harcokban legalább 27-en haltak meg, de a pénteki napi mérleg már 31 halottról szólt. A csoport egy 19. századi dokumentum alapján próbálja igazolni tulajdonjogát a területre, tagjai III. Jamalul Kiram szultán alattvalóinak, azaz a Sulu szultánság leszármazottainak mondják magukat.
   
A malajziai hadsereg két nappal ezelőtt légitámadást hajtott végre a behatolók ellen. Előzőleg mind a Fülöp-szigeteki, mind a malajziai hatóságok felszólították őket, hogy távozzanak onnan.
    
A fegyveresek betörése következtében bizonytalanná vált a helyzet a pálmaolaj-termeléséről ismert régióban. Tovább bonyolítja a helyzetet a Fülöp-szigetekiek illegális sabahi bevándorlása, amely az 1970-es évek óta megnégyszereződött. A manilai kormány szerint mintegy 800 ezer Fülöp-szigeteki él az államban.
   
A Manilában élő, 74 éves önjelölt szultán azzal indokolta az egyoldalú tűzszünet bevezetését, hogy meg akarja kímélni a vérontástól a Sabah államban élő Fülöp-szigetekieket. Najib Razak malajziai miniszterelnök azonban még csütörtökön elutasította a tűzszünetet, felszólítva a behatoló fegyvereseket, hogy azonnal és feltétel nélkül adják meg magukat.
   
Az önjelölt szultán családja Mohamed prófétától származtatja magát, immár 60 éve Manilában él. Nem követeli vissza ugyan a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Sulu-szigeteket, de igényt tart Sabah kincseinek egy részére. A szultán egyik őse 1878-ban Sabah államot járadék fejében egy brit kereskedelmi cégnek engedte át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.