Kémkedett?

Zygier az izraeli kormánynak dolgozott

Az ausztrál külügyminiszter szerdán Canberrában először erősítette meg országa nevében, hogy Ben Zygier, az izraeli börtönben meghalt ausztrál-izraeli kettős állampolgár az izraeli kormánynak dolgozott.

2013.03.06 10:20MTI

Szerinte nincs bizonyíték arra, hogy ausztrál útlevelet használva kémtevékenységet is folytatott volna az izraeli titkosszolgálat számára. 

Bob Carr ugyanakkor jelezte: ha kiderülne, hogy Ben Zygier ausztrál útlevél felhasználásával hajtott volna végre bármiféle hírszerző akciót izraeli megbízói számára, az diplomáciai súrlódáshoz vezethet a két állam között. Egyetlen állam sem engedheti meg, hogy útlevél-használati rendszerét bárki is kompromittálja - mondta a külügyminiszter. 

Az ausztrál ABC közszolgálati tévécsatorna február közepén egy oknyomozó riportot közölt az Izraelben hosszú időn át titokban őrzött, "X fogoly" néven említett, valójában Ben Zygiernek hívott ausztrál-izraeli kettős állampolgárról, aki az izraeli börtönhatóságok szerint a szigorú és állandó felügyelet ellenére öngyilkos lett 2010 decemberében a Ramla városi Ajalon börtön szupertitkos magánzárkájában. 

A riport szerint Ben Zygier - más nevein Ben Alon vagy Ben Allen - előzőleg a Moszadnak, az izraeli titkosszolgálatnak hajtott végre küldetéseket több arab országban és Iránban. Az ABC szerint a Moszad főnökei rendelték el őrizetbe vételét, mert arra gyanakodtak, hogy bizalmas információkat adhatott át az ausztrál titkosszolgálatnak. 

E médiaforrás szerint Zygier egyike volt a Moszadnak dolgozó három ausztrálnak, akik többször is nevet változtattak, új nevükön ausztrál útlevélre tettek szert, s azt használták közel-keleti és európai utazásaik során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.