Oroszországbn virágot helyeztek el a sírjánál

Megemlékeztek Sztálin halálának 60. évfordulójáról

Oroszországban kedden megemlékeztek Joszif Visszarionovics Sztálin egykori szovjet diktátor halálának 60. évfordulójáról; csodálói virágot helyeztek el a sírjánál, miközben szakértők és orosz ellenzéki politikusok azon tűnődnek, hogyan maradhatott ilyen népszerű egy diktátor, aki több millió ember haláláért felelős.

2013.03.05 12:32MTI

Sztálin 1924-től 1953-ban bekövetkezett haláláig állt a Szovjetunió élén, gyakorlatilag egyedül irányítva a kommunista pártot és a szovjet államot. A kommunisták neki tulajdonítják, hogy győzelemre vezette a Szovjetuniót a II. világháborúban, míg történészek emlékeztetnek: több mint 800 ezer, a kommunista párt ellenségének nyilvánított ember halt meg az 1937-38-as sztálini "nagy terror" időszakában, és több millió ember halt meg a munkatáborokban.
   
A liberális Moszkovszkije Novosztyi című fővárosi lap címlapján "Sztálin. Búcsú" felirattal és a diktátor gyerekmódra összefirkált arcképével jelent meg. A Szovjetszkaja Rosszija című lap címlapján azt írta: "Eljön majd az ő ideje".
   
A moszkvai Carnegie Központ kutatóintézet által nemrégiben készült felméréséből kiderült, hogy Sztálin a megtorlások ellenére továbbra is népszerű Oroszországban és több más volt szovjet tagköztársaságban. A kutatók megjegyezték, hogy a diktátor megítélése javult az elmúlt 13 évben, amióta Vlagyimir Putyin áll Oroszország élén. Ellenzéki politikusok bírálták a Kremlt, amiért nem ítéli el egyértelműen a sztálini bűnöket.
   
A Vedomosztyi napilap által közölt közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek fele tartja Sztálint pozitív vezetőnek.
   
A Rossziszkaja Gazeta című kormánylap azt emelte ki, "hatvan év telt el, de el kell ismerni, hogy ennek az időszaknak a megítélésében eltérés van az emberek tudatában és tudatalattijában".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.