Rakka teljes egészét az ellenőrzésük alatt tartják

Szíriában egy tartományi székhely a lázadók kezén

A szíriai lázadók hétfőn első ízben vontak szinte teljes egészében az ellenőrzésük alá egy tartományi székhelyet, az ország északi részén fekvő Rakkát.

2013.03.04 19:36MTI

 Az OSDH szerint a lázadók szinte Rakka teljes egészét az ellenőrzésük alatt tartják, a rendszer erőinek kezén csupán néhány ellenállási góc van, mindenekelőtt a katonai biztonsági szolgálat székháza és a Baasz párt épülete. A harcok folytatódnak.
   
Az emigráns emberi jogi szervezet vezetője, Rámi Abdel-Rahmán szerint Rakka lesz rövidesen az első tartományi székhely, amely kikerül Bassár el-Aszad rendszerének ellenőrzése alól. Abdel-Rahmán közölte: a városban a dzsihádista an-Nuszra Front fegyveresei harcolnak több, velük szövetséges csoporttal.
   
Értesülések szerint a városban meghalt egy rendőrfőnök, a politikai biztonsági szolgálat két magas rangú vezetőjét őrizetbe vették, az állambiztonsági főnököt pedig Törökországba szállították.
   
A török határ közelében, az Eufrátesz partján álló Rakkának eredetileg 240 ezer lakosa volt, de több mint 800 ezren menekültek ide az ország más részeiből a felkelés 2011. márciusi kezdete óta.
   
Iraki tisztek közlése szerint legalább 42 szíriai katona halt meg iraki területen, akik a határ mentén dúló harcok elől menekültek. Menetoszlopukat lesből támadtak meg fegyveresek.
   
Mohammed Halaf ad-Dulaimi, az iraki határőrség tisztje közölte, hogy az iraki hatóságok a Szíriával határos észak-iraki Ninive tartományból délebbre, az iraki szunniták erősségének számító Anbár tartományba szállították a katonákat, hogy aztán átadják őket a szíriai hatóságoknak, amikor a támadás történt. A gépkocsioszlopra automata fegyverekkel és aknákkal támadtak két oldalról. Hétfő estig egyetlen szervezet sem vállalta magára a támadás elkövetését.
   
Az iraki határ közelében dúló harcok tanúsítják, hogy az etnikai felhangoktól sem mentes, közel két éves szíriai konfliktus átterjedhet a határokon túlra, belerántva a konfliktusba a szomszédos országokat, fokozva a térség destabilizálását.
   
Az ENSZ adatai szerint a polgárháborúnak mintegy 70 ezer halottja van, s közel egymillióan menekültek el Szíriából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.