Népszavazás az Unióban?

Európai népszavazást javasol a luxemburgi kormányfő

Jean-Claude Juncker egy vasárnapi német lapinterjúban annak a nézetnek adott hangot, hogy a lisszaboni szerződés írországi elutasítása után tiszta vizet kell önteni a pohárba. Szavai szerint az embereknek fel kell tenni a kérdést, vajon akarnak-e több Európát, vagy sem.

2008.06.22 14:20MTI

A tekintélyes uniós politikus, az euróövezethez tartozó országok csoportjának vezetője ezzel összefüggésben annak a meggyőződésnek adott hangot, hogy a polgárok 50 százaléka több Európát akar, míg 50 százalék azon a véleményen van, hogy már most is sok Európából. 

Szerinte az emberek korábban örültek annak, hogy eltűntek a határok, ma pedig sokan már visszakívánják azokat. A polgárokat nyíltan meg kell kérdezni arról, hogy a tagsággal járó előnyök fejében hajlandók-e lemondani bizonyos igényekről, illetve hatáskörökről - jelentette ki. 


A luxemburgi kormányfő ugyanakkor a leghatározottabban állást foglalt a lisszaboni szerződés mellett. Meggyőződésének adott hangot, hogy a reformszerződés életbe lép, de a mikorral kapcsolatban nem kívánt jóslatokba bocsátkozni. "Ha a szerződés nem lép hatályba, az Európai Unió teljes mértékben működésképtelenné válik" - jelentette ki Juncker. 


A miniszterelnök egyetértett Nicolas Sarkozy francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral abban, hogy az unió bővítése a nizzai szerződés alapján nem folytatható. "A nizzai szerződés már a jelenlegi 27 tagállam számára is komoly problémákat okoz" - hangoztatta Juncker, támogatva azt a nézetet, hogy a lisszaboni szerződés életbe lépéséig "bővítési stopra" van szükség. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a Törökországgal megkezdett csatlakozási tárgyalásokat mindenképp folytatni kell. 

"Az írországi elutasítás miatt nem szabad Ankarára csapni az ajtót" - jelentette ki Juncker. A luxemburgi miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kialakult válság megoldásának kulcsa most elsősorban az írek kezében van. Írországra azonban nem szabad nyomást gyakorolni, így egy esetleges újabb népszavazást sem tanácsos kikényszeríteni - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.