Kétoldalú társadalombiztosítási egyezmény

Magyarország segíti Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozását

Magyarország fellép Bosznia-Hercegovina NATO- és európai uniós (EU-) csatlakozásának elősegítése érdekében - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Nikola Spiriccsel, a bosznia-hercegovinai központi kormány fejével csütörtökön Szarajevóban folytatott megbeszélése után.

2008.06.12 18:47MTI

Gyurcsány Ferenc egynapos hivatalos látogatást tett Bosznia-Hercegovina fővárosában, ahol 2006 novemberében járt legutóbb. Gyurcsány Ferenc és Nikola Spiric megbeszélésüket követően szándéknyilatkozatot írt alá a Bosznia-Hercegovina EU-csatlakozását elősegítő magyar kormányzati támogatásról, valamint egy kétoldalú társadalombiztosítási egyezményt és egy megállapodást annak végrehajtásáról. A kormányfői vizit négy nappal előzte meg Bosznia-Hercegovina és az Európai Unió stabilizációs és társulási megállapodásának tervezett aláírását, ami az előfeltétele annak, hogy a balkáni ország megkezdhesse az EU-csatlakozás folyamatát.

Bosznia-Hercegovina és Koszovó kivételével a térség valamennyi országa eljutott már az integráció ezen első lépcsőfokáig. Gyurcsány Ferenc a megbeszélést követő sajtóértekezleten a többi között hangsúlyozta: a csatlakozás magyar támogatása nem egyoldalú érdek, hiszen Bosznia-Hercegovinának szüksége van Európára, s Európának, a régiónak is szüksége van a békében, jólétben élő Bosznia-Hercegovinára. Spiric elmondta, hogy Magyarország az egyik stratégiai partnere lesz országának az euroatlanti integrációs törekvéseiben, s a jövőben fokozni kell az együttműködést, a többi között a közigazgatás és a gazdaság területén.

Magyarország korábban is segítséget nyújtott Bosznia-Hercegovinának, egyebek között a jogrendszer átalakításában. A sajtóértekezleten nagy hangsúlyt kaptak a gazdasági kapcsolatok. Gyurcsány Ferenc ezzel kapcsolatban elmondta: Magyarország érdekelt a boszniai távközlés, energetika és turizmus fejlesztésében, együtt akar működni a közúti és vasúti közlekedés fejlesztésében. Pár hét múlva megszűnnek a két ország kereskedelmét akadályozó védővámok. Magyar újságíróknak nyilatkozva a kormányfő később kitért arra, hogy uniós forrásokat szeretnének kapni az M6-os autópályának Bosznia-Hercegovinán át a horvátországi Ploce kikötőig történő meghosszabbításához.

Spiric a sajtóértekezleten elmondta: Szarajevó bízik abban, hogy a társulási megállapodás aláírása után megélénkülnek a gazdasági kapcsolatok, s Bosznia-Hercegovina javíthat a kétoldalú kereskedelemben boszniai részről kialakult mérleghiányon. A legfrissebb adatok szerint a kereskedelmi forgalom tavaly 409 millió eurót tett ki, ebből a Bosznia-Hercegovinába irányuló magyar kivitel 266 millió volt. A korábbi látogatásokhoz képest új elem volt, hogy Gyurcsány Ferenc találkozott Milorad Dodikkal, a balkáni ország mintegy felét felölelő boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnökével is. A megbeszélésen felmerült fő kérdés gazdasági jellegű volt: a boszniai Szerb Köztársaság kész lehetőséget biztosítani Magyarországnak ahhoz, hogy vízi, illetve széntüzelésű, összesen 3-4 ezer megawattnyi kapacitással rendelkező erőművek létrehozásában részt vegyen.

A magyar miniszterelnök Szarajevóban megbeszélést folytatott a boszniai kollektív államelnökség három tagjával és Miroslav Lajcákkal, a nemzetközi közösség ENSZ-felhatalmazás alapján tevékenykedő, teljhatalmú boszniai főképviselőjével, aki egyben az EU különmegbízottja is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.