Előrehozott választások

Nem olyan népszerű a Karintiai Szabadságpárt

Elvesztette eddigi első helyét Karintia tartományban a jobboldali populista Karintiai Szabadságpárt (FPK) a vasárnap megtartott előre hozott tartományi választásokon.

2013.03.03 17:36MTI

A legnagyobb osztrák ellenzéki párttal, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) pártszövetségben lévő FPK nem végleges adatok szerint az eddigi 17-ből tíz képviselői helyet elveszített. A legtöbb szavazatot a szociáldemokraták (SPÖ) kapták, ők 12 képviselőt küldhetnek a tartományi törvényhozásba.
 
Az előre hozott választások kiírása az FPK-t érintő korrupciós botrányok után vált szükségessé. Változatlanul hét képviselőt küldhet a parlamentbe a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP). Első alkalommal szerepelt választási megmérettetésen és 11 százalékot ért el Frank Stronach osztrák-kanadai milliárdos vállalkozó pártja, a Team Stronach (Stronach Csapata). Stronach EU-kritikus pártja így négy képviselőt küldhet a tartományi parlamentbe, ahogy az öt évvel ezelőtti választási eredményüket megduplázó baloldali Zöldek is. 

Az FPK megfigyelők szerint eddigi népszerűségét nem kis részben alapítójának és az FPÖ korábbi vezetőjének, a 2008-ban balesetben elhunyt Jörg Haider karintiai tartományfőnöknek, illetve Haider tovább élő imázsának köszönhette. Míg az FPÖ-ből Haider vezetésével 2005-ben kivált Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt népszerűsége országosan folyamatosan csökkent és 2008-ban éppen csak elérte a négy százalékos parlamentbe jutási küszöböt, 2009-ben az akkor még a BZÖ színeiben politizáló FPK 44 százalékot ért el a tartományi választáson. 

Haider egykori karintiai párttársai 2010-ben az FPÖ-nél mérsékeltebben bevándorlás- és EU-ellenes, de szintén populista irányvonalat követő BZÖ-től visszatértek az FPÖ-höz. A tartomány hosszú időn át vezető politikai erejének népszerűségét azonban az elmúlt években botrányok tépázták meg. 

Ezek egyike a Hypo Alpe Adria (HGAA) bankhoz kötődik. Mint kiderült, a magát tartományi pénzintézetből nemzetközi bankcsoporttá kinövő HGAA gazdálkodása körüli, részben még Jörg Haider idejére eső visszásságok oda vezettek, hogy az államnak 2009 végén 1,5 milliárd euró költséggel kellett megmentenie a csődtől a bankot. 

A karintiaival egy időben tartományi választásokat tartottak Alsó-Ausztria tartományban is, ahol az ÖVP megőrizte abszolút többségét, 51,4 százalékot ért el. A második legtöbb szavazatot, messze elmaradva az ÖVP-től, az SPÖ kapta (21,6 százalék). A választók 9,6 százaléka szavazott Stronach pártjára.

Mindkét tartományi választásra a szokásosnál is több figyelem irányult ezúttal Ausztriában. A 2013-as ugyanis "választási szuperév" az országban: a vasárnapin kívül még két tartományi és egy parlamenti választást is rendeznek az idén. 

Az elemzők különösen az országot együtt vezető SPÖ és ÖVP eredményeit, s az új szereplő, Stronach Csapata szerepléseit követik érdeklődéssel. Míg az SPÖ számára - a januári sorkötelezettségi népszavazáson elszenvedett vereség után - karintiai pártszervezetük élre törése lehet kedvező jel, az ÖVP az alsó-ausztriai eredményekből meríthet reményt. Stronach Csapata az előzetes közvélemény-kutatások szerint országosan 10-15 százalékos támogatottságnak örvend. 

Egyes politológusok nem zárják ki, hogy az új politikai erő megjelenésével felborul az eddigi képlet, és az ÖVP és az SPÖ kettőse nem lesz elegendő egy többségi kormány megalakításához az őszi választások után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.