Tömegtüntetések

Új választási törvényért küzdenek Bulgáriában

Bulgária szerte tömegtüntetéseken követelték vasárnap a választási törvény módosítását és az energiaárak mérséklését.

2013.03.03 15:18MTI

"Egy új csalásnak vagyunk a tanúi, amelyet választásnak neveznek" - mondta Doncso Dudev, a szófiai tüntetések egyik koordinátora. Bulgária több nagyvárosában, köztük Szófiában, Várnában és Plovdivban tízezrek követelték, hogy a május 12-re kiírt új parlamenti választást ne a jelenleg hatályos törvények szerint tartsák meg.
 
A bolgár politikai elittel elégedetlen tüntetők azt akarják, hogy a polgári kezdeményezések nagyobb teret kapjanak, és képviselőik indulhassanak a választásokon. Az előre hozott választásokat sikernek tartják, mert a kormány a szegénység és korrupció elleni, hetek óta tartó demonstrációk nyomására mondott le, de követelik a választási törvény módosítását. Ezért a jelenlegi parlamentet nem szabad addig feloszlatni, amíg nem fogadja el a választások új szabályozását - mondják aktivistáik. 

Két héttel ezelőtt a tüntetők és a rendőrség összecsapásában sokan megsérültek, amire lemondott Bojko Boriszov miniszterelnök jobbközép kormánya. Vasárnap egyébként nemzeti ünnep volt Bulgáriában. A feszült helyzetet jól mutatja, hogy a szófiai megemlékezést közönség nélkül tartották a város egyik terén, Roszen Plevneliev államfő részvételével: a teret kordonokkal vették körül és rohamrendőrök védték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.