Corlatean hívta meg

Martonyi Bukarestben tárgyal hétfőntől

Titus Corlatean román külügyminiszter meghívására hétfőn kétnapos hivatalos látogatásra Bukarestbe érkezik Martonyi János magyar külügyminiszter.

2013.03.03 14:40MTI

A találkozó részeként konferenciával emlékeznek meg a magyar-román Stratégiai Partnerségi Nyilatkozat aláírásának tizedik évfordulójáról - közölte vasárnap a román külügyminisztérium. A román külügyi közlemény szerint a találkozóra a politikai-diplomáciai párbeszéd folytonossága jegyében kerül sor, a két miniszter február 7-i telefonbeszélgetésének kiegészítéseként.
 
A megbeszélésen a felek konkrét megoldásokat keresnek a kétoldalú projektekben való előrelépésre, beleértve a két országban élő nemzeti kisebbségek védelmének ügyét - olvasható a kommünikében. A témák között szerepel a gazdasági kapcsolatok fellendítése is. Tavaly több mint hétmilliárd eurós volt a két ország közötti kereskedelmi forgalom: Magyarország ezzel a harmadik helyet foglalja el Románia külkereskedelmi kapcsolatrendszerében - mutatott rá a román külügyminisztérium. 

Bukarest kifejezte meggyőződését, hogy a külügyminiszteri találkozó megfelelő keretet biztosít a felek által fontosnak ítélt témák felvetésére, a "nyílt párbeszéd és jószomszédi viszony szellemében". A közlemény szerint a felek Titus Corlatean októberi budapesti látogatásán állapodtak meg arról, hogy közös konferenciát rendeznek a "Magyar-Román Stratégiai Partnerségi és Együttműködési Nyilatkozat a 21. századi Európáért" elnevezésű dokumentum aláírásának (2002. november 29) tizedik évfordulója alkalmából. 

"A konferencián számba veszik a stratégiai partnerség eredményeit és a két szomszédos állam megbékélésében, a kapcsolatok megerősítésében játszott szerepét" - olvasható a román külügyi közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.