Titus Corlatean meghívására

A jövő héten Bukarestbe látogat Martonyi János

Jövő hétfőtől kétnapos hivatalos látogatást tesz Bukarestben Martonyi János külügyminiszter román kollégája, Titus Corlatean meghívására

2013.02.25 19:39MTI

A tárca kiemelte, hogy a találkozón lehetőség nyílik az elmúlt időszak eseményeinek áttekintésére és a jövőbeli együttműködés irányainak egyeztetésére.
   
A magyar tárcavezető jövő hétfőn Bukarestben megnyitja Bánffy Miklós író, volt külügyminiszter emlékkiállítását, amely a bukaresti magyar nagykövetség és a Balassi Intézet bukaresti Magyar Kulturális Központja kezdeményezésére valósul meg - olvasható a közleményben.
   
Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője a hónap közepén azt mondta: a román külügyminiszter tavaly októberi magyarországi látogatása alkalmával hívta meg Martonyi Jánost Bukarestbe. A magyar külügyminiszter a napokban levélben fordult román kollégájához, hogy ennek a látogatásnak az időpontját egyeztessék.
   
Németh Zsolt, a tárca parlamenti államtitkára február elején arról beszélt, hogy "zászlóháború dúl" a Székelyföldön, mivel a Kovászna és a Hargita megyei kormánymegbízott is körlevélben tiltotta meg a székely zászló kitűzését. Az államtitkár úgy fogalmazott: "szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi".
   
Németh Zsolt arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót.
   
Eddig a főváros több kerületében, valamint az ország sok településén kitűzték a székely zászlót a helyi önkormányzat épületére.
   
A "nemzeti szolidaritás jelképeként" a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma február 15-ei plenáris ülése alkalmából Kövér László házelnök kezdeményezésére az Országgyűlés Hivatala kitűzte a székelyzászlót a Parlament Kossuth téri homlokzatára.
   
Erre reagálva a román külügyminisztérium sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a magyar hatóságok - Bukarest megítélése szerint - továbbra is olyan jelképes gesztusokat tesznek, amelyek provokálják a román közvéleményt.
   
A román külügyi közlemény nem nevezte meg a "jelképes gesztusokat". Hangsúlyozta azonban, hogy "ez a viselkedés ellentétes azzal, amiben Románia és Magyarország külügyminisztere a közelmúltban megállapodott".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.