6 év, 8 hónap

Izgatott a ruandai népirtás idején - elítélték a nőt

Egy holland bíróság pénteken elítélt egy ruandai születésű nőt, aki a ruandai 1994-es tömeggyilkosság idején népirtásra szólított fel.

2013.03.01 15:34MTI

Ez az első alkalom, hogy a ruandai népirtás ügyében - amikor a hutu törzsbeliek néhány hét alatt több százezer tuszit mészároltak le - holland állampolgárt ítélnek el. A hágai bíróság hat év nyolc hónapi szabadságvesztésre ítélte a 65 éves Yvonne Basebyát.
 
A nő, mint az NRC Handeslblad holland lap internetes kiadása írja, a ruandai főváros, Kigali egyik szegénynegyedében iskolázatlan fiatalok körében, egy radikális párt találkozóin rendszeresen énekelt egy dalt, amelyben minden tuszi kiirtására szólított fel. 

A bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy a nő "halottlistákat" is összeállított volna, vagy hogy részt vett volna a gyilkosságok elkövetésében. Basebya 1998-ban emigrált Hollandiába, ahol 2004-ben megkapta az állampolgárságot, mielőtt az ellene emelt vádak ismertek lettek volna. A nőt Ruandában távollétében életfogytiglanra ítélték. 

Védője azt állítja, hogy a holland igazságügyet megtévesztették azok a ruandaiak, akik elítélése esetén vagyona megszerzésére pályáznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.