A bojkott dacára

20 ezren futottak maratont Jeruzsálemben

Közel 20 ezren álltak rajthoz a harmadik alkalommal megrendezett jeruzsálemi maratoni futóversenyen a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) bojkottfelhívása ellenére.

2013.03.01 14:59MTI

A viadalt az etióp Abraham Kabeto Ketla nyerte 2 óra 16 perc 29 másodperces pályacsúccsal, és sikerért 20 ezer dollárt kapott.
 
A PFSZ a sportesemény bojkottjára szólított fel, mivel az útvonal áthaladt több, 1967-ben elfoglalt, arabok lakta kelet-jeruzsálemi városrészen is.
 
Az Óváros Damaszkusz-kapujánál több tucatnyi tüntető fogadta a futókat, de a nagy erőkkel, mintegy ezer fővel jelen lévő rendőrség megakadályozott minden rendzavarást. Izrael annektálta a város hatnapos háborúban elfoglalt keleti felét, a zsidó állam Jeruzsálemet tekinti örök és megoszthatatlan fővárosának, de ezt nem ismerte el a nemzetközi közösség és a palesztinok is igényt tartanak fővárosukként Kelet-Jeruzsálemre. 

A Jeruzsálem Maratont Nir Barkat, a város fiatal, amatőr futó polgármestere kezdeményezte három évvel ezelőtt. Célja a város nemzetközi megítélésének megváltoztatása volt. Azóta minden évben nő az indulók száma, és mivel ilyenkor az útelzárások miatt lehetetlenné válik a közlekedés, még az iskolák is bezárnak a verseny napján. 

A mostani maratonra 52 országból - köztük Magyarországról - mintegy 1750 futó érkezett, nemzetközi hírességek is, például Annalisa Minetti vak paraolimpiai futónő vagy a francia tévé túlélő-showjának győztese.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.