A Müpában

Bartók-maraton: remekművek minden műfajból

Bartók Béla életművének szenteli hatodik zenei maratonját a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Művészetek Palotája (Müpa).

2013.01.25 23:29MTI

Február 3-án délelőttől estig, összesen 11 koncerten kamara, szimfonikus, vokális művek hangzanak el, újdonság, hogy először lép fel a maratonon a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ). "Nagy öröm, hogy Kocsis Zoltán felépült, és idén együtt tudunk működni" - emelte ki Fischer Iván pénteki sajtótájékoztatójukon. Az NFZ a Kossuth szimfóniát és a Táncszvitet szólaltatja meg.
 
Bartók minden műfajban alkotott, de ebből a gazdag és színes munkásságból csak egy-egy darabot emeltek ki. "Az egynapos keret miatt kimaradt mindegyik műért fáj a szívem" - jegyezte meg a BFZ zeneigazgatója. A karmester úgy vélte, hogy aki meghallgatja a maraton hangversenyeit, Bartók személyében "olyan embert ismer meg, aki az összevissza zavart magyar gondolkodásban iránytűként szolgál. Példamutató volt a viszonya a rettenetes 20. századhoz.
 
Amikor a szlovák és román népdalgyűjtése miatt támadták, tanújelét adta, hogy valaki lehet egyszerre hazafi és világpolgár, a külföldieket sosem tekintette ellenségnek. Műveivel segítette a gyermekek zenei nevelését. Konzekvensen kiállt a náci eszmék ellen, de a háború végén azért is felemelte a szavát, hogy Magyarországot ne kezeljék háborús bűnösként." Felhívta a figyelmet a napot indító koncert szólistájára, a fiatal Banda Ádám hegedűművészre. 

Arra, hogy a pedagógiai célokat is teljesítő Mikrokozmoszt kiváló szakközépiskolai növendékek adják elő. Ők és a Nyíregyházi Cantemus Kórus is bizonyítja, hogy a mai zenei élet abból a kultúrából táplálkozik, amelynek alapjait Bartók, Kodály és kortársaik teremtették meg. Várjon Dénes a szóló zongoraművekből válogat, az estet szokás szerint a BFZ műsora zárja: A kékszakállú herceg várát, az egyetlen Bartók-operát játsszák Komlósi Ildikóval és Kovács Istvánnal.
 
Bartók emberi nagyságáról szólva Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója elmondta, a kép teljessé tételéhez filmvetítésekkel járulnak hozzá, látható a Gyökerek, A kékszakállú herceg vára tévéfelvétele Solti Györggyel, valamint a Bartók Turán című dokumentumfilm. Két kiállítás is nyílik, az egyik Bartók és a Nyolcak kapcsolatát mutatja be, és látható lesz Kass János grafikusművész 10 szitanyomata, illusztrációk A kékszakállú herceg várához. Fischer Iván az Egyesült Államokból érkezett a sajtótájékoztatóra. 

A BFZ turnéjának hatalmas sikeréről a The New York Times napilap is beszámolt, kiemelve a zenekar fantasztikus hangzását, a muzsikusok újszerű elhelyezését az Avery Fisher Hall pódiumán. Hasonlóan nagy elismeréssel írt montreali koncertjükről a kanadai Le Devoir című napilap, amely az év koncertjének nevezte fellépésüket. "Adva van egy zenekar, amely fenntartások nélkül szereti a zenét, valamint adott egy karmester, aki soha nem hagyja abba azt a mérhetetlen mennyiségű munkát, amellyel - ha lehet - egyre magasabbra srófolja a színvonalat" - írta a lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.