Ismét elnapolták a döntést

Megosztott a cseh kormány a vadászgépek ügyében

Megosztott a cseh kormány a Gripen JAS-39 típusú svéd vadászgépek további bérlésének kérdésében, ezért a a szerdai kormányülésen ismét elnapolták a döntést.

2013.02.27 13:48MTI

Csehország 2004-ben vett bérbe Svédországtól tízéves időtartamra 14 darab Gripent. A tízéves bérleti díj összesen 19,6 milliárd korona (mintegy 210 milliárd forint). 

A kormánynak most arról kell döntenie, hogy meghosszabbítják-e a szerződést a svédekkel, vagy pedig új pályázatot írnak ki. Prágai sajtóértesülések szerint a szerződés meghosszabbítására jelenleg három javaslat van az asztalon. Az első szerint Csehország most csak öt évre bérelné a gépeket, mintegy 5-5,5 milliárd koronáért. 

A második változat szerint a kibővített szolgáltatásokkal járó ötéves bérlet nyolcmilliárdba kerülne, míg a harmadik elképzelés az újabb 10 éves bérlet mintegy 14 milliárd koronáért. Prága és Stockholm már több mint egy éve tárgyal a bérlet meghosszabbításának feltételeiről. 

A cseh kormány egyelőre nem elégedett azokkal a feltételekkel, amelyeket Svédország szabott a vadászgépek bérlésének meghosszabbítására. Prága szeretne kevesebbet fizetni, de Stockholm egyelőre nemigen hajlandó csökkenteni a bérleti díjat. Alexandr Vondra volt cseh védelmi miniszter az ősszel úgy nyilatkozott, hogy ha a feleknek most sem sikerülne megegyezniük, a cseh kormány két-három évre egy átmeneti bérleti szerződést kötne, majd új pályázatot írna ki a vadászgépek beszerzésére. 

Felmerült az is, hogy esetleg a szlovák hadsereg vadászgépei fogják védeni Csehország légterét, ha a cseh és a svéd tárgyaló feleknek nem sikerül megegyezniük. A Právo című cseh baloldali független napilap szerdán azt írta, hogy a kormány az ügyben két táborra szakadt. Petr Necas miniszterelnök azt szeretné, ha hároméves bérleti szerződés születne, majd egy új pályázatot írnának ki. 

Karel Schwarzenberg külügyminiszter szerint viszont a tízéves bérlet lenne a legjobb, mert a Gripenek beváltak. Ami a cseh hadsereget és magát a cseh légvédelmi erőket illeti, a Lidové Noviny azt írja, hogy a katonák mindenképpen azt szeretnék, ha maradhatnának a Gripenek. Svédországon kívül Csehország, Magyarország, a Dél-afrikai Köztársaság és Thaiföld hadserege használ Gripen JAS-39 típusú vadászgépeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.