Anasztasziadesz lesz a befutó?

Megkezdődött a ciprusi elnökválasztás második fordulója

Cipruson vasárnap megkezdődött az elnökválasztás második fordulója.

2013.02.24 07:59MTI

Az elsőn, egy héttel korábban, Nikosz Anasztasziadesz, a jelenlegi legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Demokratikus Tömörülés vezetője szerezte meg a legtöbb szavazatot, de nem kapta meg a voksok több mint 50 százalékát. A szavazók mintegy 45,4 százaléka választotta őt.

A második Sztavrosz Malasz volt egészségügyi miniszter lett, a kormányzó baloldali erő, a Ciprusi Nép Haladó Pártja támogatását élvező független jelölt. Rá a választók 27,1 százaléka adta le voksát. 

A győztes feladata az lesz, hogy rendbe tegye a gazdaságot, amely négy évtized óta a legrosszabb állapotban van. Sokan tartanak attól, hogy egy esetleges ciprusi államcsőd nyomán elmélyül az eurózóna válsága. Ennek elkerülésére a görög és a külföldi tőke egyaránt Nikosz Anasztasziadeszben látja a garanciát. 

Ő ugyanis ígéretet tett arra, hogy egy újabb, gyors gazdasági mentőcsomagról szóló megállapodást köt az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Ciprusnak saját állítása szerint mintegy 17,5 milliárd euróra lenne szüksége, ebből tízmilliárd kellene a bankok megsegítésére. 

Az eurózóna tagállamainak pénzügyminiszterei várhatóan márciusban döntenek a ciprusi bankszektornak nyújtandó mentőcsomagról. A ciprusi parlament 2011-ben jóváhagyott egy gazdasági megszorító csomagot a költségvetési hiány csökkentésének érdekében, ami azonban megbénította a gazdaságot. Tavaly a GDP 2,3 százalékkal csökkent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.