Félkatonai szervezet tagjai voltak

Háborús bűnökért boszniai szerbeket ítéltek el Belgrádban

Kettő és húsz év közötti szabadságvesztésre ítéltek pénteken Belgrádban hét szerb férfit, akik a boszniai polgárháború idején egy félkatonai szervezet tagjaiként roma civilek ellen követtek el háborús bűnöket.

2013.02.22 18:17MTI

A vádlottakat 28 roma, köztük egy terhes nő és hét gyerek kifosztásában, a velük való embertelen bánásmódban és megölésükben találták bűnösnek. Az eset 1992-ben történt a kelet-boszniai Zvornik községben. A vádirat szerint ezenkívül megerőszakoltak és megvertek több nőt, akik közül három védett tanúként vett részt az eljárásban.
 
Az ügyész hangsúlyozta: a bűncselekmények elkövetésének módja az elítéltek "emberiességének teljes hiányát" bizonyítja. A vádlottakra húsz, tíz, öt, illetve két év börtönbüntetést szabott ki a bíróság. Bruno Vekaric, a háborús bűnökkel foglalkozó ügyész szóvivője a francia hírügynökségnek azt mondta: a Zvornikban elkövetett bűncselekmények súlyának megfelelő ítélet született. Az 1992 és 1995 közötti boszniai konfliktusban mintegy 100 ezren vesztették életüket, és több mint kétmillió ember - az akkori lakosság fele - menekült el otthonából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.