Lemond a pápa - Háttér

Jól kommunikáló pápát keres az egyház

Milyen lenne az ideális pápa a harmadik évezred egyháza számára a művelt teológus, de kevéssé kommunikatív XVI. Benedek után? Mindenekelőtt olyan lelkipásztor, aki egyszerűen tud szólni a katolikusokhoz és a nem katolikusokhoz egyaránt.

2013.02.20 11:41MTI

"Először is olyan pápa kell, aki tud a világhoz szólni, nem csak a katolikus világhoz, aki nagyszerű pozitív üzenetként mutatja be a hitet. Megértőnek kell lennie a többiekkel, ne legyen túlságosan önmagára hivatkozó és az egyházba zárkózó" – vélte Andrea Tornielli, a Vatican Insider című ismert honlap Vatikán-szakértője, aki ugyanakkor nagyra értékelte XVI. Benedek képességeit, becsületességét és nézeteinek nemességét.
   
"Energia", "egyszerűség": a pápa látványos lemondása után egyes püspökök és teológusok azt szeretnék, ha a katolicizmus újra felvenné a modern világgal elveszített kapcsolatot.
   
A Szent Péter téren megkérdezett katolikusok, főként a fiatalok üdvözölték azt a méltóságot, amellyel a német pápa magas kora miatt lemondott, és most egy "fiatalabb" üzenetet szeretnének: "olyasvalakit szeretnék, akinek fiatalos a szelleme és rugalmasabb" – mondta Ieva Tamosaityte 25 éves litván zenész. A 20 éves német Bart Vanhattan többet várna az új pápától, különösen a homoszexualitást illetően. "Remélem, hogy az új pápa haladóbb szellemű lesz" - mondta.
   
Tornielli szerint a következő pápának "erélyesebbnek" kellene lennie, és a lemondás által létrejött precedens révén "a korlátozott időtartamú" pápaság ötlete is felmerülhet. Ez pedig paradox módon ismét lehetőséget teremtene a 80. életévük felé közeledő, tehetséges, jó formában lévő bíborosok rövid uralkodása számára.
   
Marco Politi, a pápa életrajzírója nem elnéző a Ratzinger-korszakkal, még ha el is ismeri, hogy a pápa nagy teológus: "olyan pápa kell, aki kormányozni is tud, nemcsak értelmiségi!" "Nem szálltak szembe a problémákkal" – véli Politi, a Fatto Quotidano Vatikán-szakértője, aki szerint "a konformizmus légköre uralkodott nyolc éven át, amikor senki sem mert ellenkezni".
   
A kapcsolatok terén emberségesként ismert XVI. Benedek, aki a néha II. János Pál pápasága alatt a dogmák őre volt, nagyon szigorú volt a dogmák betartatásában.
   
A bíráló hangok elfojtása miatt nagy a bizonytalanság a konklávé kimenetelét illetően: "Nem tudjuk, mi van a bíborosok fejében" – így Marco Politi, aki szerint várhatóan egy "centristát" választanak pápának.
   
A megoldandó problémák között első helyen áll a Kúria reformja – vélik különböző szakértők. "Egyszerűsíteni kell ezt a túl bonyolult intézményt" – véli Andrea Tornielli.

Az évtizedek óta a nincstelen brazíliai parasztok védelmével foglalkozó Henri Burin des Roziers francia dominikánus szerzetes szerint a pápának "egyszerű" életet kell választania. Még ha XVI. Benedek mértéktartóan élt is, a pápának fel kell hagynia azzal, hogy "evilági hercegként" viselkedjen – tette hozzá a vatikáni pompára utalva.
   
Egy új pápának be kell vezetnie a közösségi hatalomgyakorlást, és reformokra van szükség, még akkor is, ha a Ratzinger-pártiak többségben vannak a pápaválasztó gyűlésben, ha az egyházat a modern világhoz közelítő esetleges III. vatikáni zsinat ötlete tabunak számít is – mondta Tornielli.
   
A két konzervatív pápa által összeállított konklávé összetétele arra enged következtetni, hogy a hitviták terén megbízható, hagyománytisztelő embert választanak, ami nem zárja ki, hogy modern és jól kommunikáló lelkipásztor lesz.
   
A földrész, ahonnan az új pápa származik majd, kevéssé fontos ezzel a kettős követelménnyel szemben, de a jelenlegi megoszlás szerint a "gazdag észak" jelöltje tűnik esélyesnek. Egy konklávén azonban soha nem lehet kizárni a meglepetést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.