Tavaly

Csökkent az afganisztáni háború civil áldozatainak száma

Az ENSZ friss jelentése szerint 12 százalékkal, 2754-re csökkent tavaly az afganisztáni fegyveres konfliktus polgári halálos áldozatainak száma.

2013.02.19 07:53MTI

A kedden kiadott tájékoztatás szerint az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció légicsapásai feleannyi - 126 - civil ember életét követelték, mint egy évvel korábban. A koalíció összesen 316 halálesetért tehető felelőssé. Jelentősen megugrott viszont a tálibok és más fegyveres lázadócsoportok polgári áldozatainak száma, ők már a halálesetek 81 százalékáért voltak felelősek.

Az ENSZ adatai szerint hat év után először fordult elő, hogy kevesebb civil halt meg a konfliktusban, mint az előző évben. A harci cselekmények és merényletek sebesültjeinek száma viszont csekély mértékben emelkedett, 4805 volt. Kiemelték a jelentés készítői azt, hogy az afgán állami tisztviselők körében hétszeresére nőtt a konfliktus halálos áldozatainak száma, és különösen magas ezen belül a nők aránya. 

Aggodalmát fejezte ki az ENSZ amiatt, hogy megugrott a civilek elleni célzott támadások száma. Ez azért is aggasztó, mert a külföldi csapatok azt tervezik, hogy a jövő év végére kivonulnak az országból. Az adatok nyilvánosságra hozása előtt egy nappal Hamid Karzai afgán elnök rendeletet adott ki, amelyben megtiltotta, hogy az afgán biztonsági erők légicsapást kérjenek a NATO-tól lakott területen végrehajtandó művelethez. 

A rendelet annak hatására született, hogy egy múlt heti légicsapásban - amelyet az afgán hírszerzés kért - meghalt tíz civil a keleti Kunár tartományban. Joseph Dunford tábornok, a NATO új afganisztáni parancsnoka korábban azt hangoztatta, hogy meggyőződése szerint a nemzetközi koalíció a rendelet ellenére is hatékonyan tud harcolni a lázadók ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.