"Jól látható"

További magyar vasúti helységnévtáblákat helyeztek ki Szlovákiában

Folytatódott a Felvidéken a magyar vasúti helységnévtáblák kihelyezése, pénteken a Révkomáromhoz közeli Örsújfalun (Nová Stráz) helyeztek ki magyar feliratú táblát.

2013.02.15 19:59MTI

A magyar nyelvű vasúti helységnévtáblák kihelyezésének sorozatát azt követően indította meg a Magyar Közösség Pártja (MKP), hogy a Szlovák Államvasutak, a szlovák kisebbségi nyelvhasználati törvény adta lehetőség ellenére, elutasította több tucat felvidéki magyar polgármester azon kérvényét, hogy a vasútállomásokon helyezzenek ki kétnyelvű feliratokat. 

Az első, a vasúti előírásoknak megfelelő magyar nyelvű helységnévtáblákat három felvidéki településen (Ekecsen, Szepsiben és Kisújfalun) már csütörtökön kitették. Pénteken délután Örsújfalun, a vasúti megállóval szemben lévő kerítésre szerelték fel a magyar helységnévtáblát az MKP révkomáromi járási szervezetének vezetői. 

"A táblát, a vasúttársaság esetleges eltávolítási szándékát kikerülve, olyan helyre tettük, amely nem képezi a vasút tulajdonát, ugyanakkor jól látható az utasok számára" - mondta az MTI-nek Petheő Attila, az MKP járási elnöke. Hozzátette: a magyar felirat feltüntetésével a helyi magyar közösség komfortérzetét akarták javítani, s egyúttal rámutatni arra, hogy a helységnevek, de akár más feliratok kétnyelvű megjelenítésének is ebben a régióban természetesnek kellene lennie. 

A táblakihelyezést s a hasonló kezdeményezések célkitűzéseit jelenlétükkel olyan civil szervezetek tagjai is támogatták, mint az Egy jobb Komáromért polgári társulás, valamint a Fontos vagy! mozgalom amely az elsők közt vállalta fel a magyar nyelvű feliratok megjelenítéséért folytatott akciókat a Felvidéken.
 
"Azoknak, akik most országszerte kihelyezik ezeket a táblákat, csak egy csavarhúzójuk van, amellyel cselekedhetnek az ügy érdekében, azok viszont, akiknek valós eszközök állnak a rendelkezésére, nem tesznek semmit, és ez szomorú" - mondta a kezdeményezés kapcsán a hivatalos szervek tétlenségére utalva Boldoghy Olivér, a Fontos vagy! mozgalom alapítója. 

Bár Szlovákiában a kisebbségi nyelvhasználati törvény lehetővé teszi, hogy a legalább 20 százalék nemzetiségi lakost befogadó települések vasútállomásán a kisebbség nyelvén is feltüntessék a helység nevét, a vasút illetékesei mindmáig a vasúti törvényre hivatkozva elutasítják ezt. A két törvény egymásnak ellentmondó előírásainak harmonizálása már közel egy éve késik, legutóbb az idei év második felére ígért előremozdulást a szlovák közlekedésügyi tárca.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.