Háborús bűnök

Súlyos börtönbüntetésre ítéltek Boszniában négy szerbet

Mintegy kétszáz horvát és bosnyák polgári lakos megölése miatt összesen 79 év börtönbüntetésre ítélt pénteken egy szarajevói bíróság négy szerbet, akik a boszniai háború idején a prijedori rendőrségnek voltak a tagjai.

2013.02.15 17:32MTI

Egyiküket, Zoran Babicot 22 év szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság jogerős ítéletében; másik két társa 21 évet, illetve a harmadik 15 évet kapott. A négy elítélt az 1992-95-ös boszniai háború egyik legborzalmasabb bűncselekményének volt az elkövetője.
 
1992 augusztusában az északnyugat-boszniai Prijedor környékén, a szerb erők által működtetett gyűjtőtáborok mintegy 1200 horvát és bosnyák foglyát buszokba és teherautókba tuszkolták azzal a magyarázattal, hogy fogolycserére szállítják őket. A Travnik felé tartó gépkocsioszlopot Vlasic-hegységben megállították, és mintegy 200 foglyot leszállították a járművekről, majd egy szakadék előtt kivégezték őket.
 
A bírósági eljárás során fény derült arra, hogy a gyilkosok - miután lelőtték áldozataikat - a szakadékban lökték őket, majd kézigránátokat dobtak a mélybe, hogy ne legyen túlélője a vérengzésnek. Ennek ellenére 12-en mégis túlélték a mészárlást, és egyesek közülük tanúkként jelentek meg a perben. Korábban egy boszniai bíróság ugyanezért a bűncselekményért a prijedori rendőrség három egykori tagját ítélte egyenként 23 év börtönbüntetésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.