Az atomprogram ellenőrzésének folytatása

Nem jutott egyezségre Teheránban a NAÜ küldöttsége

Nem jutott egyezségre az iráni illetékesekkel Teheránban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) delegációja a vitatott iráni atomprogram ellenőrzéséről szóló szerződés megkötéséről.

2013.02.14 11:08MTI

Az ügynökség főigazgató-helyettese, aki a delegációt vezette, visszatérése után Bécsben adott nyilatkozatában elmondta: nem sikerült megállapodásra jutni a dokumentummal kapcsolatosan, amely az atomprogram ellenőrzésének folytatását tenné lehetővé. Nackaerts ezért csak annyit tudott jelezni: az ügynökség kész folytatni erőfeszítéseit, hogy ellenőrizhesse, alkalmas-e későbbi katonai célokra az iráni atomprogram. 
   
Irán ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy a NAÜ először kössön szerződést az ellenőrzés módozatainak részleteiről, ezt szabja előfeltételnek ahhoz, hogy az ügynökség ellenőrei személyesen is bebocsátást nyerjenek bizonyos létesítményekbe. A hosszú hónapok óta tartó egyeztetések mindeddig kudarcba fulladtak.
   
A NAÜ küldöttsége ugyanis nagyobb hozzáférést szeretne elérni azokhoz a létesítményekhez, személyekhez vagy dokumentumokhoz, amelyek tisztázhatják a 2011-es jelentésében szereplő, hitelesnek nyilvánított megállapításokat, amelyek szerint Irán 2003 előtt és talán utána is atombomba gyártásán dolgozott. A NAÜ mindenekelőtt a parcsini katonai támaszpontba akar ellátogatni, ahol a gyanús tevékenységeket felfedezték, és azzal vádolja Teheránt, hogy azért akadályozza meg a létesítmény meglátogatását, hogy minden kompromittáló nyomot eltüntessen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.