Mali

Kanada: félő, hogy úgy alakul a helyzet, mint Irakban és Afganisztánban

Félő, hogy Maliban is úgy alakul majd a helyzet, ahogy Irakban és Afganisztánban - vélekedett kedden John Baird kanadai külügyminiszter, megerősítve, hogy kormánya nem készül harcoló csapatokat küldeni a nyugat-afrikai országba.

2013.02.13 07:50MTI

"Óvatosnak kell lennem azzal kapcsolatban, hogy kanadai katonák százait küldjük Mali földjére, ahogy azt egyesek szorgalmazzák" - jelentette ki Baird a kanadai képviselőház külügyi bizottságának meghallgatásán, miközben az Európai Unió éppen a napokban telepít 450 katonát, köztük 200 kiképzőt az afrikai országba.
   
Ami Maliban zajlik, "az valójában egy kibontakozóban lévő lázadás (...), ahogy azt Irakban és Afganisztánban már láttuk" - figyelmeztetett a kanadai diplomácia vezetője. Hozzátette, hogy kételyei vannak azzal kapcsolatban is, hogy a bamakói kormány végül jóváhagyja-e egy ENSZ békefenntartó misszió beindítását Maliban, ahogy azt Franciaország a múlt héten kezdeményezte.
   
A külügyminiszter hozzátette, hogy nem szívesen bocsátana egy kanadai alakulatot annak a mali hadseregnek a rendelkezésére, amely nemrég államcsínyt hajtott végre, megdöntve egy demokratikusan megválasztott kormányt.
   
A demokráciájának állapotáért korábban gyakran dicsért Maliban tavaly március 22-én katonai puccsot hajtott végre a hadsereg egy része. Az ennek nyomán kialakult belpolitikai válságot kihasználva, iszlamista fegyveresek és tuareg harcosok hatalmukba kerítették az ország északi részét.
   
Franciaország idén január 11-én katonai beavatkozást kezdett Maliban, hogy segítsen visszafoglalni az északi országrész városait. Az első hetek egyértelmű harci sikerei után azonban az utóbbi napokban több helyütt visszamerészkedtek a városokba az iszlamisták, és merényleteket követtek el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.