Mintegy 70 katonából áll az előörs

Európai kiképzők érkeztek Maliba

Megérkeztek pénteken Maliba az első európai katonák, akik a hadsereg kiképzésében vesznek részt, segítve az afrikai ország katonáit, hogy azok garantálhassák az ország biztonságát az északon tevékenykedő iszlamista szélsőségesekkel szemben.

2013.02.08 20:02MTI

Az előőrsöt mintegy 70 brit, finn, francia, román, spanyol és svéd katona alkotja. Feladatuk az ötszáz fős kiképző alakulat táborának kialakítása - közölte Bertrand Soret, a Mali ügyében illetékes európai uniós tisztségviselő. Újabb város, az Algéria határához közel fekvő Tessalit került pénteken a francia expedíciós haderő kezére. 

Ez a szélsőségesek egyik utolsó bázisa, s a különleges erők foglalták el - közölte a francia vezérkar. A művelet első szakaszát ejtőernyősök hajtották végre az éjjel Tessalit repülőterén; ők a leszállópályát biztosították, ahová később erősítés érkezett egy csapatszállító repülőgépen. A városba őrjáratokat küldtek. Az iszlamisták pénteken végrehajtották első öngyilkos merényletüket a francia intervenció január eleji kezdete óta, de nem jártak sikerrel. 

A támadó Gao városban mali katonákat próbált meg elpusztítani, de csak ő halt meg, miközben egy könnyebb sérülést okozott. A merényletet a Mozgalom a Nyugat-afrikai Dzsihád Egységéért (MUJAO) vállalta magára, és közleményében azt állította, hogy több kamikaze is bevetésre készül "a hitetlenek és cinkosaik" ellen. Timbuktu több lakója is azt állítja, hogy nyugati kinézetű foglyok voltak a városban még közvetlenül a francia beavatkozás előtt is. 

Az emberrablók hét francia, és egy-egy svéd, holland és dél-afrikai túszt tartanak fogságukban, akiket a Szahara különböző pontjain "gyűjtöttek össze" váltságdíj reményében az elmúlt években. A foglyokat az Abu Zeid nevű hírhedt iszlamista vezér házában őrizték - mondták szemtanúk, de állításukat egyelőre más forrás nem erősítette meg. 

Mali-szakértőknek általában az a véleménye, hogy a túszokat az ország északi, sivatagi hegységeiben rejtegetik. A fővárosban halálos összecsapás tört ki pénteken a rendfenntartó erők és egy korábbi elitalakulat katonái között - tudatta egy katonai forrás, aki szerint egy ember vesztette életét. A közöltek szerint a "vörös sapkások" bamakói táborát csendőrök és katonák támadták meg. 

Egy ember meghalt, fél tucatnyian megsebesültek, a halálos áldozat a "vörös sapkások" közül került ki. Egyelőre nem tudni, hogy mi volt az összecsapás oka, de ez az ejtőernyős alakulat a tavaly márciusi katonai puccs óta szálka az új hatalom szemében. Egy helyi halász arról számolt be, hogy három halottat látott: két nőt és egy gyereket, akit éppen akkor hoztak be a tábor rendelőjébe, amikor ő ott járt kezelésen. A táborban iskola is van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.